Pavlova torta je poslastica koja se radi po vrlo jednostavnom receptu, a voće koje ćete koristiti za njenu pripremu možete prilagoditi svom ukusu.
Hrskava korica od bjelanjaka, slatko vrhnje i voće osnova su ovog slatkog užitka.
Sastojci:
8 bjelanjaka
500 g šećera u prahu
2 žlice octa.
Za fil:
600 ml slatkog vrhnja
2 kašike šećera u prahu
1 kašika ekstrakta vanilije
1 banana
300 g jagoda
150 g borovnica
150 g malina
1 limun.
Priprema:
Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg, a na pola mućenja dodajte šećer u prahu i ocat. Na 3 pergament papira nacrtati krugove promjera 20 cm i papire okrenuti naopako (iscrtani dio mora biti ispod).
Na naopako okrenutu tepsiju na kojoj cete se peci kore staviti papir i zlicom stavljati kore unutar kruga. Ispeći tri kore. Pecite u pećnici zagrijanoj na 120°C svaki sat vremena. Nakon pečenja ostavite kore u pećnici da se ohlade jer će tada manje pucati.
Umutiti slatko vrhnje i dodati šećer u prahu i ekstrakt vanilije. Limun prerežite i iz obje polovice iscijedite sok. Bananu nasjeckajte i umočite u limunov sok. Ocijedite jagode i narežite ih na ploške.
Također ocijedite maline i borovnice. Na ohlađenu koru stavite trećinu fila, po vanjskim rubovima rasporedite jagode, a unutra banane. Stavite novu koru i ponovite postupak s voćem. Treću koru obilato ukrasite preostalim voćem nakon šlaga. Ohladite tortu najmanje sat vremena prije posluživanja.