Kolač na metre ili metarski kolač poznat je klasik među kolačima koje su pripremale naše bake. Samo ime mu govori da je dug jedan metar i iako se čini da je to moguće, skoro da ukupno može biti te duljine. Kombinacija biskvita i kreme kao i čokolade i vanilije čini ga jako ukusnim za bilo koje doba dana ili prigodu, a izgleda dovoljno bogato i za svečanije prigode.
Recept se prenosio s koljena na koljeno, a ovaj recept bio je popularan u bivšoj državi.
Kolač na metre
Sastojci:
Za biskvit:
- 250 g brašna
- 200 g šećera
- 4 jaja
- 2 žlice kakaa
- 150 ml ulja
- 150 ml vode
- 1 prašak za pecivo
Za kremu:
- 250 g šećera u prahu
- 250 g margarina ili maslaca
- 300 ml mlijeka
- 1 puding od vanilije
plus čokolada za kuhanje za posipanje ili glazuru
Priprema:
Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke izmiksajte u snijeg. Miksajte biskvit od žumanjaka, vode i šećera dodajući ulje, brašno s praškom za pecivo i snijeg od bjelanjaka.
Dvije tepsije obložite papirom za pečenje, polovicu tijesta izlijte u jednu tepsiju, a u drugu polovicu umiješajte kakao i ulijte u drugu tepsiju.
Biskvite pecite na 180 °C, a za to vrijeme skuhajte puding, ohladite ga pa mu dodajte pjenasto izrađen maslac sa šećerom u prahu.
Svaki komad biskvita izrežite na četiri dijela. Kolač slažite u četiri sloja - dva žuta, dva čokoladna biskvita naizmjenično, a između njih mažite kremu. Isti postupak ponovite još jednom i dobit ćete dva kolača čija je ukupna dužina skoro metar. Kremu namažite i izvana na kolač i pospite naribanom čokoladom ili prelijte glazurom od otopljene čokolade.
U videu pogledajte pripremu poljskog kolača na metre: