Biskvit s jogurtom ili kiselim vrhnjem jedan je od najjednostavnijih kolača koji brzo može pripremiti svaki početnik, a dodatnu mekoću ovom kolaču daje griz. Višnje su vrlo osvježavajuće, a možete ih zamijeniti i nekim drugim svježim voćem, ovisno o sezoni, ali i iz kompota ili smrznutim. Idealan je za iznenadne goste jer se brzo priprema i to od sastojaka koje sigurno već imate u svojoj kuhinji.

Recept za kolač od griza i višanja

Sastojci:

  • 5 jaja
  • 120 g šećera
  • 200 ml jogurta
  • 100 ml ulja
  • 200 g brašna
  • 150 g griza
  • 1/2 praška za pecivo
  • 500 g opranih i očišćenih višanja
  • po želji šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka. Pjenasto umutite žumanjke i šećer, a zatim dodajte ulje i jogurt te kratko izmiksajte. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i griz i sve sjedinite u jednu smjesu.

Dodajte snijeg od bjelanjaka i lagano sjedinite s ostalim sastojcima. Nauljite i pobrašnite tepsiju (ili je obložite papirom za pečenje) i ulijte pripremljenu smjesu.

Gore rasporedite oprane i očišćene višnje, prstima ih lagano utisnite u smjesu. Ako koristite višnje iz staklenke, prvo ih ocijedite u cjedilu.

Kolač pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 40 minuta. Ostavite da se ohladi, a prije rezanja na kocke, kolač po želji pospite šećerom u prahu. Uživajte!