Kad poželite čokoladni kolač, a dosadili su vam recepti koje najčešće koristite, iskombinirajte ga s višnjama i kremom od bijele čokolade. Čokolada i višnje doista su kombinacija iz snova, slatki i kiselkasti okus savršeno se nadopunjavaju, a ovaj recept vrlo je jednostavan za napraviti. Počastite se poslasticom koja vas neće razočarati!
Sastojci:
- 150 g tamne čokolade
- 5 jaja
- 150 g maslaca
- 150 g šećera
- 80 g brašna
- ulje
- 200 g bijele čokolade
- 400 g slatkog vrhnja
- vrećica vanilin šećera
- 400 g višanja bez koštica
Za glazuru:
- 200 g čokolade za kuhanje
- žličica ulja
- višnje za dekoraciju
Priprema:
1. Otopite čokoladu te odvojite žumanjke i bjelanjke.
2. Maslac narežite i izmiksajte sa šećerom. Zatim dodajte otopljenu čokoladu i sve promiješajte.
3. U smjesu čokolade i maslaca postupno dodajte žumanjke i brašno te izmiješajte.
4. Posebno istucite bjelanjke i snijeg pažljivo dodajte u čokoladnu smjesu pa izmiješajte.
5. Smjesu izlijte u tepsiju i pecite pola sata u pećnici zagrijanoj na 180 C.
6. Bijelu čokoladu otopite, dodajte slatko vrhnje i vanilin šećer. Zagrijte smjesu na srednje jakoj vatri neprestano miješajući nekoliko minuta. Ohladite i zatim dobro izmiksajte.
7. Pečeni biskvit vodoravno prerežite na dva dijela. Namažite kremu na prvi biskvit, stavite gore višnje, pa premažite ostatkom kreme i prekrijte drugim biskvitom. Čokoladu za glazuru otopite s malo ulja i prelijte preko kolača. Ohlađenu poslasticu stavite u hladnjak da se stegne, a prije posluživanja narežite na kocke i ukrasite višnjama.
Izvor: Stvar ukusa