Karpati kolač, porijeklom iz Poljske, izgledom podsjeća na snježne planinske vrhove Karpata po kojima je dobio ime. Mekane i hrskave kore posipane šećerom u prahu, a između njih fina krema od pudinga od vanilije i voćni nadjev čine ovaj kolač božanstvenim desertom koji krasi svaki stol, a očarava okusom. Originalna torta ili karpati kolač ne sadrži voće, pa je možete pripremiti i bez voća ili odabrati voće ili džem po želji.
Recept za tortu karpati
Sastojci:
Za tijesto:
- 200 ml vode
- 200 g brašna
- 5 jaja
- 125 g margarina ili maslaca
- prstohvat soli
Za kremu:
- 3 vrećice pudinga od vanilije
- 1 l mlijeka
- 200 g šećera
- 250 g margarina
Za voćni nadjev:
- džem ili voće po izboru (jagode, višnje, breskve, marelice)
- šlag
- šećer u prahu
Priprema:
Zakuhajte maslac i vodu, dodajte brašno i sol te promiješajte da se ne stvore grudice.
Kad se tijesto ohladi, dodajte jedno po jedno jaje i umiješajte.
Podijelite smjesu i pola smjese rasporedite po papiru za pečenje i pecite oko 20 minuta na 220°C. Ponovite postupak i s drugom korom.
Ostavite kore da se ohlade dok radite kremu.
Skuhajte pudinge prema uputama na vrećici pa u ohlađene pudinge umiješajte margarin. Preko pudinga stavite prozirnu foliju da se ne napravi korica.
Istucite šlag. Na jednu koru namažite kremu od pudinga, zatim voće, šlag i stavite na to drugu koru. Ostavite da se ohladi, a prije posluživanja pospite šećerom u prahu.