Kolač tres leches potječe iz Latinske Amerike, a kod nas je poznat kao kolač "tri leće", no točan prijevod bio bi mu "tri mlijeka". Nije kompliciran za napraviti i mnogi ga vole, pogotovo ljeti jer je sočan i osvježavajuć, a vrlo zasitan, primjerice za doručak. No trik je u tome kako ćete ga poslužiti. Važno je dobro ga ohladiti da se bisvit dobro natopi preljevima.

Recept za kolač tri leće ili tri mlijeka

Sastojci za biskvit:

6 jaja
6 žlica šećera
6 žlica brašna
1 žličica praška za pecivo
1 žličica vanilin šećera

Sastojci za mliječni preljev (kremu):

500 ml slatkog vrhnja
200 g kondenziranog mlijeka
200 g kiselog vrhnja

Sastojci za preljev:

500 ml mlijeka
6 žlica šećera
1 žličica vanilin šećera

Za ukrašavanje:

Vrhnje za šlag ili čokolada (po želji)

Najbolji recept za kolač tres leches
Shutterstock 

Priprema: 

Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke istucite s polovicom šećera u čvrsti snijeg. Žumanjke istucite s preostalim šećerom i vanilin šećerom dok ne dobijete glatku kremastu smjesu.

U smjesu od žumanjaka postupno dodajte snijeg od bjelanjaka, lagano miksajući. Zatim postupno umiješajte prosijano brašno s praškom za pecivo. Smjesu izlijte u pleh obložen papirom za pečenje. Biskvit pecite oko 15-20 minuta na 180°C dok ne porumeni.

Dok se biskvit peče pripremite preljev tako što ćete prokuhati mlijeko sa šećerom i vanilijom. Ostavite da se ohladi.

Za mliječni preljev izmiksajte slatko vrhnje, kondenzirano mlijeko i kiselo vrhnje dok ne postane glatko.

Kada je biskvit pečen i ohlađen prerežite ga na tri jednaka dijela i vilicom ga cijelog ispikajte.

Prvi dio biskvita natopite trećinom preljeva. Prvu koru biskvita premažite trećinom mliječnom preljeva. Postupak ponovite s preostala dva dijela biskvita te oba preljeva.

Kolač možete preliti šlagom ili otopljenom čokoladom, ukrasiti čokoladnim mrvicama ili naribanom čokoladom, ali i ne morate. Ostavite u hladnjaku da se dobro ohladi i prije posluživanja dobro natopi preljevom.