3 PREDIVNE SLASTICE SA SMOKVAMA: Uživajte u slatkim i izuzetno zdravim plodovima u kolačima i štrudlama

Smokve donose mnoge zdravstvene prednosti pa ih obavezno uključite u svoju prehranu.

Shutterstock

Počela je sezona smokava, zdravih i slatkih plodova specifičnih za mediteransko podneblje. Svježe smokve bogate su hranjivim tvarima, a imaju relativno malo kalorija, što ih čini izvrsnim dodatkom zdravoj prehrani. Smokve imaju mnoge zdravstvene prednosti, uključujući dobrobiti za zdravlje probavnog sustava i srca.

Mogu poboljšati probavu i smanjiti probleme uzrokovane zatvorom, pomažu u kontroli razine masnoća i razine šećera u krvi, a povezuju se i da štite od raka. Međutim, potrebno je više istraživanja na ljudima.

Što se tiče nuspojava, smokve mogu uzrokovati probavne smetnje ili proljev zbog svojih učinaka protiv zatvora. Također, neki ljudi mogu biti alergični na njih.

Smokve su i prirodno jako slatke i ukusne, pa ako su vam dostupne, pogotovo svježe, obavezno ih uključite u svoju prehranu. Svježe smokve su niskokalorične i izvrstan su međuobrok, ali i dodatak salatama ili slasticama. Od svježih smokava možete napraviti i džem od smokava. Suhe smokve sadrže puno šećera i kalorija pa ih treba jesti umjereno, a i one su učinkovitije u liječenju zatvora od svježih.

Shutterstock 

Medeni kolač sa smokvama i bademima

Sastojci:

  • pakiranje gotovih kora od 500 g
  • 8 zrelih smokvi
  • sok i korica od jedne naranče
  • 1 žlica meda
  • 2 jaja
  • 200 g maslaca
  • 200 g šećera
  • 200 g badema

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Posudu za pečenje pospite s malo brašna, pa u tepsiji oblikujte koru, obložite posudu tijestom.

Smokve razrežite na pola, pomiješajte med i sok od naranče, prelijte smokve i stavite na laganu vatru desetak minuta da omekšaju. Ocijedite i sačuvajte tekućinu.

Tijesto u tepsiji izbodite vilicom i pecite 10 do 15 minuta. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi.

200 g maslaca dobro umutite sa šećerom, dodajte bademe i naribanu koricu naranče, pa promiješajte da se sjedini.

Dodajte žumanjak i 1 žlicu preostalog soka od smokava te miksajte dok ne dobijete kremastu smjesu.

U smjesu utisnite prepolovljene smokve. Pecite 15 minuta ili manje po potrebi dok kolač ne porumeni. Izvadite iz pećnice, ostavite da odstoji u tepsiji 15 minuta, zatim polako izvadite da se ohlade na dasci.

Ako vam je ostalo soka od smokava, neposredno prije posluživanja pustite da prokuha 1-2 minute, dok ne dobije sirupastu strukturu, a zatim rasporedite smokve po kolaču.

Što duže sirup stoji na smokvama, to će se više početi razlijevati, što može pokvariti okus kolača.

Po želji možete napraviti i domaće kore na vrlo jednostavan način. Pomiješajte 250 g brašna, sol, 130 g maslaca i 3-4 žlice hladne vode i peći na isti način kao gotove kore.

 Štrudla od smokava

Shutterstock 

Sastojci:

  • 600-700 g brašna
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 1 žličica fruktoze
  • 1 šalica toplog mlijeka
  • po potrebi mlake vode
  • 2 jaja
  • 1 staklenka džema od smokava

Priprema:

Kvasac izmrvite u malo mlake vode s nekoliko žlica brašna i ostavite na toplom mjestu. Pomiješajte s ostatkom brašna, fruktozom, mlijekom, jednim cijelim jajem i jednim bjelanjkom i postupno dodavajući mlaku vodu umijesite mekano tijesto. Stavite tijesto s posudom u vrećicu, umotajte u krpu i ostavite na toplom mjestu da se diže. Dignuto tijesto premijesite i ostavite da se još jednom digne.

Tijesto podijelite na dva jednaka dijela, svaki dio razvaljajte u veliki krug i obilato premažite džemom od smokava. Zamotajte u roladu i stavite u pleh obložen papirom za pečenje. Pustite da se digne pa štrudle premažite razmućenim žumanjkom i zapecite na 200 stupnjeva.

Pečenu štrudlu poprskajte s malo vode, pokrite krpom, preko krpe stavite najlonsku vrećicu i ostavite da se ohladi. Kada se ohladi narežite na komade željene debljine i poslužite. Možete je posuti šećerom u prahu, ako želite da savijača bude još slađa.

 Čokoladna torta sa smokvama

Shutterstock 

Sastojci:

Za nadjev:

10 žumanjaka

6 žlica šećera

100 g crne čokolade

250 g margarina

Za koru:

60 g brašna

10 bjelanjaka

300 g šećera

250 g narezanih suhih smokava

100 g sitno sjeckanih oraha

Za dekoraciju:

300 ml slatkog vrhnja

100 g tamne čokolade

Priprema:

Bjelanjke pjenasto umutite i postepeno žlicu po žlicu dodajte šećer. Mutite dok se šećer ne otopi pa dodajte smokve i orahe. Ručno miješajte (nikako mikserom), dodajte brašno i sjedinite smjesu. Smjesu izlijte u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180*C oko 20 minuta. Koru izvaditi iz pećnice, ohladiti i prerezati na tri jednaka dijela.

Pjenasto umutiti žumanjke sa šećerom pa ih kuhati na pari. Dodati tamnu čokoladu, miješati dok se ne otopi i ostaviti da se ohladi. U ohlađenu kremu dodati pjenasto umućen margarin.

Tortu mazati kremom na ovaj način: kora-krema-kora-krema-kora, a zatim cijelu tortu premazati preostalom kremom. Tortu ukrasite šlagom, pospite naribanom čokoladom i do posluživanja odložite na hladno mjesto.