Kad pripremate slastice puno je teže eksperimentirati sa sastojcima jer ako izostavite jedan važan dio, kolač neće uspjeti kako bi trebao. Ali jeste li znali da je jedna poznata talijanska slastica nastala greškom? Torta koja je ime dobila po otoku Capri, po legendi je nastala kad je kuhar Carmine Di Fiore 1920. zaboravio staviti brašno u desert koji je pripremao za tri američka gosta. Kad je čuo da se radi o mafijašima Al Caponea, od uzbuđenja, zbunjenosti ili straha zaboravio je jedan od glavnih sastojaka, ali tortu je ipak poslužio.

Njegova torta nastala greškom postala je jedan od najslavnijih deserata, a postoji i žuta verzija torte Caprese s limunom.

Ovaj čokoladni klasik možete pripremati često jer ima prilično malo sastojaka - jaja, šećer u prahu, čokolada, maslac i bademi, a okus je nevjerojatan.

Recept za Caprese tortu

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 150 g šećera u prahu
  • 150 g crne čokolade
  • 130 g maslaca
  • 200 g mljevenih badema
  • ribana korica naranče
  • šećer u prahu za ukrašavanje
Caprese torta.jpeg
Shutterstock 

Priprema: 

Čokoladu i maslac otopite na pari i ostavite da se ohladi.

Odvojite žumanjke od bjelanjaka, pa bjelanjke istucite u čvrsti snijeg s polovicom šećera u prahu.

Žumanjke izmiksajte s ostatkom šećera, dodajte otopljeni maslac i čokoladu, ribanu koricu naranče pa izmiksajte.

Dodajte mljevene bademe, umiješajte žlicom, pa vrlo lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.

Smjesu izlijte u dobro namašćen lim ili obložen papirom za pečenje i pecite  u pećnici na 170 stupnjeva oko 30 minuta.

Provjerite čačkalicom je li gotova, ali imajte na umu da je važna karakteristika Caprese torte da u sredini ostane vlažna i kremasta.

Pečenu i ohlađenu tortu pospite s malo šećera u prahu i poslužite.