Volite li započeti dan uz komad kruha i malo domaće marmelade koju ćete rado dodati i u palačinke ili omiljeni kolač, predlažemo da se upustite u pripremu marmelade od smokava. Sezona smokava se bliži kraju krajem ljeta što je odlična prilika za pripremu marmelade po provjerenom receptu.

Savjet više za pripremu ukusnog doručka - uz marmeladu od smokava na krišku kruha dodajte i malo sira kao što je skuta, ricotta ili neki od sireva s plijesni. 

Domaća marmelada od smokava

1 kg očišćenih smokava

1 kg šećera

1 limun (sok i korica)

Priprema:

Očistite i narežite smokve na manje komadiće. Sve sastojke pomiješajte u lonu dovoljno dubokom za kuhanje marmelade te kuhajte uz stalno miješanje dok se svi sastojci ne pretovre u žitku smjesu. Ukoliko niste ljubitelj komadića voća gotovu maremaldu ispasirajte te usitnjenu prokuhajte koju minutu. U međuvremenu pripremite staklenke s poklopcima, operite ih i sterlizirajte u zagrijanoj pećnici. Gotovu maremaladu rasporedite po staklenkama, zatvorite ih poklopcem, preokrenite na nekoliko minuta te ostavite da se ohlade.