SEVERININA NAJDRAŽA TORTA: Pjevačica obožava ovu tradicionalnu dalmatinsku slasticu, saznajte kako se priprema

Splitska torta bogata je suhim voćem i orašastim plodovima.

Shutterstock/Instagram

Kad poželite desert koji podsjeća na ljeto, more i Dalmaciju, splitska torta je idealan izbor. Radi se o tradicionalnoj torti iz Dalmacije bogatoj plodovima iz sredozemnog podneblja. Priprema se od suhog voća i orašastih plodova, uglavnom od suhih smokava, grožđica, oraha ili badema s kremom od jaja, a najdraža je slastica i slavnoj Severini koja je rodom iz Splita. 

Recept za splitsku tortu

Sastojci:

Sastojci za biskvit:

  • 150 g oraha ili badema
  • 150 g suhih smokava
  • 150 g grožđica
  • 50 g oštrog brašna
  • 100 g šećera
  • 9 bjelanjaka

Sastojci za kremu:

  • 9 žumanjaka
  • 120 g šećera
  • 350 g maslaca
Shutterstock 

Priprema:

Orahe, smokve i grožđice nasjeckajte na sitne komadiće i pomiješajte s brašnom. 

Istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka i šećera. Izmiješajte sa smjesom od voća i ulijete u tepsiju. Pecite na 180C oko 20 minuta.

Ohlađeno pečeno tijesto razrežite po dužini na 3 jednake široke trake. Prvu i drugu koru namažite pripremljenom kremom, posložite jednu na drugu i prekrijte trećom.

Žumanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom. Skuhajte na pari, ohladite i u to umiješajte pjenasto izrađen maslac.

Kore po želji možete poprskati Maraschinom ili rumom.

Svaku koru premažite kremom, isto tako i tortu izvana, a bočne strane ukrasite mljevenim orasima ili bademima. Gore također možete staviti suho voće i orašaste plodove.