Kad poželite desert koji podsjeća na ljeto, more i Dalmaciju, splitska torta je idealan izbor. Radi se o tradicionalnoj torti iz Dalmacije bogatoj plodovima iz sredozemnog podneblja. Priprema se od suhog voća i orašastih plodova, uglavnom od suhih smokava, grožđica, oraha ili badema s kremom od jaja, a najdraža je slastica i slavnoj Severini koja je rodom iz Splita.
Recept za splitsku tortu
Sastojci:
Sastojci za biskvit:
- 150 g oraha ili badema
- 150 g suhih smokava
- 150 g grožđica
- 50 g oštrog brašna
- 100 g šećera
- 9 bjelanjaka
Sastojci za kremu:
- 9 žumanjaka
- 120 g šećera
- 350 g maslaca
Priprema:
Orahe, smokve i grožđice nasjeckajte na sitne komadiće i pomiješajte s brašnom.
Istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka i šećera. Izmiješajte sa smjesom od voća i ulijete u tepsiju. Pecite na 180C oko 20 minuta.
Ohlađeno pečeno tijesto razrežite po dužini na 3 jednake široke trake. Prvu i drugu koru namažite pripremljenom kremom, posložite jednu na drugu i prekrijte trećom.
Žumanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom. Skuhajte na pari, ohladite i u to umiješajte pjenasto izrađen maslac.
Kore po želji možete poprskati Maraschinom ili rumom.
Svaku koru premažite kremom, isto tako i tortu izvana, a bočne strane ukrasite mljevenim orasima ili bademima. Gore također možete staviti suho voće i orašaste plodove.