Počela je sezona smokava, zdravih i slatkih plodova specifičnih za mediteransko podneblje. Svježe smokve bogate su hranjivim tvarima, a imaju relativno malo kalorija, što ih čini izvrsnim dodatkom zdravoj prehrani. Smokve imaju mnoge zdravstvene prednosti, uključujući dobrobiti za zdravlje probavnog sustava i srca.
Mogu poboljšati probavu i smanjiti probleme uzrokovane zatvorom, pomažu u kontroli razine masnoća i razine šećera u krvi, a povezuju se i da štite od raka. Međutim, potrebno je više istraživanja na ljudima.
Što se tiče nuspojava, smokve mogu uzrokovati probavne smetnje ili proljev zbog svojih učinaka protiv zatvora. Također, neki ljudi mogu biti alergični na njih.
Smokve su i prirodno jako slatke i ukusne, pa ako su vam dostupne, pogotovo svježe, obavezno ih uključite u svoju prehranu. Svježe smokve su niskokalorične i izvrstan su međuobrok, ali i dodatak salatama ili slasticama. Od svježih smokava možete napraviti i džem od smokava. Suhe smokve sadrže puno šećera i kalorija pa ih treba jesti umjereno, a i one su učinkovitije u liječenju zatvora od svježih.
Medeni kolač sa smokvama i bademima
Sastojci:
- pakiranje gotovih kora od 500 g
- 8 zrelih smokvi
- sok i korica od jedne naranče
- 1 žlica meda
- 2 jaja
- 200 g maslaca
- 200 g šećera
- 200 g badema
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Posudu za pečenje pospite s malo brašna, pa u tepsiji oblikujte koru, obložite posudu tijestom.
Smokve razrežite na pola, pomiješajte med i sok od naranče, prelijte smokve i stavite na laganu vatru desetak minuta da omekšaju. Ocijedite i sačuvajte tekućinu.
Tijesto u tepsiji izbodite vilicom i pecite 10 do 15 minuta. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi.
200 g maslaca dobro umutite sa šećerom, dodajte bademe i naribanu koricu naranče, pa promiješajte da se sjedini.
Dodajte žumanjak i 1 žlicu preostalog soka od smokava te miksajte dok ne dobijete kremastu smjesu.
U smjesu utisnite prepolovljene smokve. Pecite 15 minuta ili manje po potrebi dok kolač ne porumeni. Izvadite iz pećnice, ostavite da odstoji u tepsiji 15 minuta, zatim polako izvadite da se ohlade na dasci.
Ako vam je ostalo soka od smokava, neposredno prije posluživanja pustite da prokuha 1-2 minute, dok ne dobije sirupastu strukturu, a zatim rasporedite smokve po kolaču.
Što duže sirup stoji na smokvama, to će se više početi razlijevati, što može pokvariti okus kolača.
Po želji možete napraviti i domaće kore na vrlo jednostavan način. Pomiješajte 250 g brašna, sol, 130 g maslaca i 3-4 žlice hladne vode i peći na isti način kao gotove kore.
Štrudla od smokava
Sastojci:
- 600-700 g brašna
- 1 vrećica suhog kvasca
- 1 žličica fruktoze
- 1 šalica toplog mlijeka
- po potrebi mlake vode
- 2 jaja
- 1 staklenka džema od smokava
Priprema:
Kvasac izmrvite u malo mlake vode s nekoliko žlica brašna i ostavite na toplom mjestu. Pomiješajte s ostatkom brašna, fruktozom, mlijekom, jednim cijelim jajem i jednim bjelanjkom i postupno dodavajući mlaku vodu umijesite mekano tijesto. Stavite tijesto s posudom u vrećicu, umotajte u krpu i ostavite na toplom mjestu da se diže. Dignuto tijesto premijesite i ostavite da se još jednom digne.
Tijesto podijelite na dva jednaka dijela, svaki dio razvaljajte u veliki krug i obilato premažite džemom od smokava. Zamotajte u roladu i stavite u pleh obložen papirom za pečenje. Pustite da se digne pa štrudle premažite razmućenim žumanjkom i zapecite na 200 stupnjeva.
Pečenu štrudlu poprskajte s malo vode, pokrite krpom, preko krpe stavite najlonsku vrećicu i ostavite da se ohladi. Kada se ohladi narežite na komade željene debljine i poslužite. Možete je posuti šećerom u prahu, ako želite da savijača bude još slađa.
Čokoladna torta sa smokvama
Sastojci:
Za nadjev:
10 žumanjaka
6 žlica šećera
100 g crne čokolade
250 g margarina
Za koru:
60 g brašna
10 bjelanjaka
300 g šećera
250 g narezanih suhih smokava
100 g sitno sjeckanih oraha
Za dekoraciju:
300 ml slatkog vrhnja
100 g tamne čokolade
Priprema:
Bjelanjke pjenasto umutite i postepeno žlicu po žlicu dodajte šećer. Mutite dok se šećer ne otopi pa dodajte smokve i orahe. Ručno miješajte (nikako mikserom), dodajte brašno i sjedinite smjesu. Smjesu izlijte u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180*C oko 20 minuta. Koru izvaditi iz pećnice, ohladiti i prerezati na tri jednaka dijela.
Pjenasto umutiti žumanjke sa šećerom pa ih kuhati na pari. Dodati tamnu čokoladu, miješati dok se ne otopi i ostaviti da se ohladi. U ohlađenu kremu dodati pjenasto umućen margarin.
Tortu mazati kremom na ovaj način: kora-krema-kora-krema-kora, a zatim cijelu tortu premazati preostalom kremom. Tortu ukrasite šlagom, pospite naribanom čokoladom i do posluživanja odložite na hladno mjesto.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice