OVAJ KOLAČ TALIJANKE PRIPREMAJU ZA MUŠKARCA KOJEG ŽELE OSVOJITI: Torrone je hrskavi užitak bez mane

Torrone, klasični talijanski kolač koji možete pripremiti kod kuće.

Shutterstock

Talijani tvrde da je recept za Torrone izvorno njihov, te da je nastao davne 1441. godine u čast vjenčanja Biance Marie Visconti i Francesca Sforze. Ovaj slatkiš, sličan karamel bombonima pravi je specijalitet koji zna napraviti gotovo svaka Talijanka, a svi ga jednostavno obožavaju.

Sastojci:

350 g smeđeg šećera
450 g meda
1 dl vode
1 žlica glukoze
2 bjelanjka
oko 500 g badema, pistacija, lješnjaka ili nekih drugih orašastih plodova

Priprema:

Pomiješajte med, smeđi šećer, vodu i glukozu u loncu s debelim dnom. Kuhajte na laganoj vatri dok ne postigne temperaturu od oko 140 stupnjeva.

Tucite bjelanjke u velikoj zdjeli s prstohvatom soli dok se ne stvori čvrsti snijeg. Polako i neprestano miješajući ulijevati vrući karamel i sjediniti. Neprestano miješati dok se karamel ne ohladi, oko 10 minuta, najbolje mikserom.

Kad se smjesa malo prohladi dodajte joj nasjeckane i malo prepržene bademe (ili orahe po izboru).

Sjediniti smjesu od bjelanjaka sa bademima i rasporediti na pobrašnjen papir za pečenje. Smjesu rukama oblikujte u pravokutnik i ostavite torrone da se suši preko noći. Narežite ih na kriške i poslužite.