Volite li tradicionalne turske i bosanske slastice kao što su baklava i tulumbe, ovaj kolač će vas oduševiti okusom i jednostavnošću pripreme. Hurmašice su sočne i ukusne, mogu se ukrasiti mljevenim kokosom ili cijelim orasima, a pripremaju se vrlo brzo i jednostavno.
Recept za hurmašice
Sastojci:
- 1 žumanjak
- 120 g maslaca
- 180-200 g brašna
- 1 žlica šećera
- 1 žlica kiselog vrhnja
- prstohvat sode bikarbone
- orasi
Za sirup:
- 1 limun
- 700 g šećera
- 500 ml vode
- 2 vanilin šećera
Priprema:
Umutite žumanjke, maslac, šećer i vrhnje te dodajte brašno pa zamijesite tijesto i ostavite na hladnom oko 30 minuta. Radite kuglice veličine oraha, pritisnite na oštri dio ribeža i tako oblikovane posložite na podmazan pleh. U sredinu možete utisnuti polovicu jezgre oraha. Pecite na 180-200 stupnjeva oko 20 minuta dok ne dobiju boju.
Za preljev prokuhajte šećer, vanilin šećer i vodu te dodajte iscijeđen limun. Vrućim sirupom prelijte pečene hurmašice.