NAJBOLJI RECEPT ZA HURMAŠICE: Sočni kolačići preliveni sirupom od limuna tope se u ustima, a priprema je jednostavna

Ukusna i brza tradicionalna turska i bosanska slastica.

Shutterstock

Volite li tradicionalne turske i bosanske slastice kao što su baklava i tulumbe, ovaj kolač će vas oduševiti okusom i jednostavnošću pripreme. Hurmašice su sočne i ukusne, mogu se ukrasiti mljevenim kokosom ili cijelim orasima, a pripremaju se vrlo brzo i jednostavno.

Recept za hurmašice

Sastojci:

  • 1 žumanjak
  • 120 g maslaca
  • 180-200 g brašna
  • 1 žlica šećera
  • 1 žlica kiselog vrhnja
  • prstohvat sode bikarbone
  • orasi

Za sirup:

  • 1 limun
  • 700 g šećera
  • 500 ml vode
  • 2 vanilin šećera

Priprema:

Umutite žumanjke, maslac, šećer i vrhnje te dodajte brašno pa zamijesite tijesto i ostavite na hladnom oko 30 minuta. Radite kuglice veličine oraha, pritisnite na oštri dio ribeža i tako oblikovane posložite na podmazan pleh. U sredinu možete utisnuti polovicu jezgre oraha. Pecite na 180-200 stupnjeva oko 20 minuta dok ne dobiju boju.

Za preljev prokuhajte šećer, vanilin šećer i vodu te dodajte iscijeđen limun. Vrućim sirupom prelijte pečene hurmašice.