TORTA RAJ I PAKAO: Recept za predivnu kremastu poslasticu iz njemačkih slastičarnica, svaki zalogaj se dugo pamti

Okus ovog kolača opravdava naziv.

Shutterstock

Neki kolači su tradicionalni i prenose se generacijama s koljena na koljeno, drugi su moderni i sada se prenose putem interneta i društvenih mreža. No postoje neki kolači koje možete probati samo u nekom restoranu ili slastičarnici, a čiji se okus pamti. Takav je kolač koji u Njemačkoj zovu torta Himmel und Hölle, a kod nas se može prevesti kao torta "raj i pakao".

Radi se o predivnoj kremastoj slastici s nadjevom od voća, najčešće malina.

Ovaj recept dolazi iz njemačke slastičarne, a otkrila ga je jedna Hrvatica koja ga je dobila od sestre i njezine prijateljice slastičarke, piše Coolinarika.com. Maline u ovom receptu možete zamijeniti jagodama ili nekim drugim šumskim voćem.

Sastojci:

8 žumanjaka
250 g maslaca
240 g šećera
6 žlica vode
prstohvat soli
1/2 praška za pecivo
280 g glatkog brašna

8 bjelanjaka
320 g šećera
1/2 žlice gustina
malo soli
žlica limuna

Za kremu od malina:

500-800 g malina
1 l soka od naranče (juice)
2 pudinga od vanilije
4-5 žlica šećera

Za šlag:

1 l slatkog vrhnja
4 kremfiksa
2 vanilin šećera + 4 žlice šećera

Priprema:

Maslac i šećer izmiksajte, dodajte žumanjke, sol, vodu i na kraju brašno s praškom za pecivo.

Bjelanjke pjenasto umutite sa šećerom, limunom i jednom žličicom gustina.

Pripremite dvije tepsije iste veličine i stavite papir za pečenje. Podijelite žutu i bijelu smjesu u obje tepsije.

Pecite na 180 stupnjeva otprilike 25 minuta.

Kora koja će vam biti gornja odmah izrežite na kvadratiće, poslije ćete ih slagati preko kreme.

Ispecite i drugu koru isti postupak samo nemojte rezati, neka vam ostane cijela.

Skuhajte prvu kremu s malinama. Stavite kuhati 800 ml soka od naranče, a u ostatak soka umiješajte dva pudinga i šećer.

Kada sok prokuha dodajte maline, pustite da i maline prokuhaju te povežite s pudingom i još vruće prelijte po donjoj kori.

Kada vam se ohladi prvi sloj premažite slatkim vrhnjem kojeg ste izmiksali sa šećerom i kremfiksom.

Na šlag stavite gornji sloj kora.

Izvor: Coolinarika.com