Neki kolači su tradicionalni i prenose se generacijama s koljena na koljeno, drugi su moderni i sada se prenose putem interneta i društvenih mreža. No postoje neki kolači koje možete probati samo u nekom restoranu ili slastičarnici, a čiji se okus pamti. Takav je kolač koji u Njemačkoj zovu torta Himmel und Hölle, a kod nas se može prevesti kao torta "raj i pakao".
Radi se o predivnoj kremastoj slastici s nadjevom od voća, najčešće malina.
Ovaj recept dolazi iz njemačke slastičarne, a otkrila ga je jedna Hrvatica koja ga je dobila od sestre i njezine prijateljice slastičarke, piše Coolinarika.com. Maline u ovom receptu možete zamijeniti jagodama ili nekim drugim šumskim voćem.
Sastojci:
8 žumanjaka
250 g maslaca
240 g šećera
6 žlica vode
prstohvat soli
1/2 praška za pecivo
280 g glatkog brašna
8 bjelanjaka
320 g šećera
1/2 žlice gustina
malo soli
žlica limuna
Za kremu od malina:
500-800 g malina
1 l soka od naranče (juice)
2 pudinga od vanilije
4-5 žlica šećera
Za šlag:
1 l slatkog vrhnja
4 kremfiksa
2 vanilin šećera + 4 žlice šećera
Priprema:
Maslac i šećer izmiksajte, dodajte žumanjke, sol, vodu i na kraju brašno s praškom za pecivo.
Bjelanjke pjenasto umutite sa šećerom, limunom i jednom žličicom gustina.
Pripremite dvije tepsije iste veličine i stavite papir za pečenje. Podijelite žutu i bijelu smjesu u obje tepsije.
Pecite na 180 stupnjeva otprilike 25 minuta.
Kora koja će vam biti gornja odmah izrežite na kvadratiće, poslije ćete ih slagati preko kreme.
Ispecite i drugu koru isti postupak samo nemojte rezati, neka vam ostane cijela.
Skuhajte prvu kremu s malinama. Stavite kuhati 800 ml soka od naranče, a u ostatak soka umiješajte dva pudinga i šećer.
Kada sok prokuha dodajte maline, pustite da i maline prokuhaju te povežite s pudingom i još vruće prelijte po donjoj kori.
Kada vam se ohladi prvi sloj premažite slatkim vrhnjem kojeg ste izmiksali sa šećerom i kremfiksom.
Na šlag stavite gornji sloj kora.
Izvor: Coolinarika.com