Karpati kolač, porijeklom iz Poljske, izgledom podsjeća na snježne planinske vrhove Karpata po kojima je dobio ime. Mekane i hrskave kore posipane šećerom u prahu, a između njih fina krema od pudinga od vanilije i voćni nadjev čine ovaj kolač božanstvenim desertom koji krasi svaki stol, a očarava okusom. Originalna torta ili karpati kolač ne sadrži voće, pa je možete pripremiti i bez voća ili odabrati voće ili džem po želji.

Recept za tortu karpati

Sastojci:

Za tijesto:

  • 200 ml vode
  • 200 g brašna
  • 5 jaja
  • 125 g margarina ili maslaca
  • prstohvat soli

Za kremu:

  • 3 vrećice pudinga od vanilije
  • 1 l mlijeka
  • 200 g šećera
  • 250 g margarina

Za voćni nadjev:

  • džem ili voće po izboru (jagode, višnje, breskve, marelice)
  • šlag
  • šećer u prahu
Recept za Karpati kolač
Shutterstock 

Priprema:

Zakuhajte maslac i vodu, dodajte brašno i sol te promiješajte da se ne stvore grudice.

Kad se tijesto ohladi, dodajte jedno po jedno jaje i umiješajte.

Podijelite smjesu i pola smjese rasporedite po papiru za pečenje i pecite oko 20 minuta na 220°C. Ponovite postupak i s drugom korom.

Ostavite kore da se ohlade dok radite kremu.

Skuhajte pudinge prema uputama na vrećici pa u ohlađene pudinge umiješajte margarin. Preko pudinga stavite prozirnu foliju da se ne napravi korica.

Istucite šlag. Na jednu koru namažite kremu od pudinga, zatim voće, šlag i stavite na to drugu koru. Ostavite da se ohladi, a prije posluživanja pospite šećerom u prahu.