TORTA DOBILA IME PO KRALJICI ESTRADE BIVŠE JUGOSLAVIJE: Za one koji vole bogate starinske čokoladne poslastice s orasima

Raskošna slastica nosi ime Lepe Brene.

Shutterstock

Otkrili smo vamrecept za tortu Severina najviše voli, a nekada su slastice dobivale imena po poznatim ličnostima. Tako je nastao Titov kolač ili Titova torta, desert koji se pripremao za predsjednika bivše Jugoslavije, a i najveća estradna zvijezda u ono vrijeme, Lepa Brena dobila je svoju tortu. Nije poznato je li pjevačka zvijezda ikada jela ili pekla ovu tortu, ali ova starinska čokoladna slastica s orasima postala je poznata upravo po njenom imenu.

Recept za tortu Lepa Brena

Sastojci za jednu koru:

6 bjelanjaka
12 žlica šećera
12 žlica oraha
2 žlice brašna

Za prvu kremu:

18 žumanjaka
200 g šećera
150 g čokolade
125 g margarina (možete koristiti maslac)

Za drugu kremu:

300 g oraha
100 ml mlijeka
125 g margarina (možete koristiti maslac)
200 g šećera u prahu

Shutterstock 

Priprema:

Izmiksajte bjelanjke i šećer pa im ručno umiješajte brašno i orahe. Ispecite tri kore, svaku koru posebno na 180 stupnjeva oko 15 minuta.

Za prvu kremu žumanjke i šećer izmiksajte i prokuhajte na pari pa im dodajte otopljenu čokoladu. U ohlađenu kremu dodajte margarin ili maslac.

Za drugu kremu prokuhajte mlijeko, dodajte šećer i orahe. I u ovu ohlađenu kremu dodajte maslac.

Slažite koru po koru, svaku premažite prvom pa drugom kremom i na kraju tortu ukrasite po želji.

 Izvor: Stil Kurir