Donosimo recept za specijalnu tortu inspirirana tradacionalnom Mađaricom.
Sastojci
Kore
450 g glatkog brašna
½ vrećice praška za pecivo
150 g šećera
1 jaje
45 g svinjske masti
150 ml mlijeka
Krema
800 ml mlijeka
250 g šećera
75 g kakaa
60 g glatkog brašna
20 g škrobnog brašna
100 g kvalitetne čokolade
250 g maslaca
Glazura
80 g kvalitetne čokolade
35 g maslaca
Priprema
Kore
U većoj zdjeli prosijajte brašno i prašak za pecivo, dodajte šećer, jaje, mast i mlijeko pa zamijesite tijesto. Od ove količine tijesta dobićete 11 kora.
Prvo tijesto podijelite na 7 jednakih dijelova te svaki tanko razvaljajte pa pomoću kalupa promjera 22 cm, izrežite jednake krugove. Od ostataka tijesta (koji je ostao nakon obrezivanja kora) dobićete sam još 4 kore.
Svaku koru stavite na papir za pečenje pa na obrnutu stranu lima za pečenje te pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C 6-7 minuta.
Krema
Polovicu količine mlijeka i šećer staviti na vatru da zakipi. U ostatku mlijeka dobro izmiješati kakao, glatko i škrobno brašno kako ne bi bilo grudica.
Kad mlijeko sa šećerom zakipi, sklonite ga s vatre pa u njega umiješajte gornju smjesu, kao da kuhate puding. Kada ste dobro umiješali, vratite na vatru pa kuhajte joj nekoliko minuta neprestano miješajući. Ako smatrate da imate grudica u kremi, odmah je protisnite kroz cjedilo.
U još vruću kremu umiješajte i sitno nasjeckanu čokoladu i miješajte dok se ne otopi. Zatim kremu prekrijte prozirnom folijom (folija neka bude skroz na kremi) kako se ne bi uhvatila kožica. Kada se krema ohladi, umiješajte u nju maslac.
Glazura
U mikrovalnoj ili na pari otopite čokoladu i maslac te izmiješajte.
Slaganje
Kako bi torta bila urednija, složite je u kalupu. Na tanjur za posluživanje možete staviti malo kreme kako bi prvu koru „zalijepila“ da torta ne klizi. I dalje bez prevelike nauke, kora, krema, kora, krema, kora…. a završite s kremom.
Tortu preko noći ostavite u hladnjaku kako bi kore otpustile. Kada skinete kalup, poravnajte kremu okolo i nanesite ostatak ako imate viška te prelijte glazurom.
izvor: slatkopedija.hr