Ljubitelje kremastih kolača oduševit će ovaj raskošan i bogat kolač. Rimljanka ima pet slojeva od čokolade i orašastih plodova. Isprobajte recept ovog vikenda i oduševite ukućane i goste.

Recept za tortu rimljanka

Sastojci za koru: 

5 bjelanjaka

7 žlica šećera

5 žlica brašna

prstohvat soli

pola žlice kakaa u prahu

7 žlica mljevenih oraha ili lješnjaka

Za kremu:

700 ml mlijeka

5 žumanjaka

5 žlica šećera

2 pudinga od vanilije

200 g margarina

50 g šećera u prahu

100 g šlaga okusa vanilije

120 ml mlijeka

150 g čokolade za kuhanje

100 g mliječne čokolade

7 žlica mljevenih ili sjeckanih oraha ili lješnjaka

Priprema:

Umutite bjelanjke postepeno dodavajući šećer i sol pa dodajte ostale sastojke, promiješajte. Pecite 20 minuta na 180 stupnjeva.

Od mlijeka odvojite oko 50 ml, a ostatak zagrijte. Umutite žumanjke i šećer pa dodajte prašak za puding i odvojite 50 ml mlijeka. Sve dobro izmiješajte da nema grudica te ukuhajte u prokuhalo mlijeko dok se ne zgusne. Ostavite da se potpuno ohladi.

Margarin posebno umutite sa šećerom u prahu i dodajte u ohlađenu kremu koju ste prije toga također malo umutili mikserom i sve zajedno dobro izmiksajte. Ohlađenu ispečenu koru premažite trećinom kreme.

Ostatak kreme podijelite na dva dijela. U jednu stavite 150 g čokolade koju ste otopili s 3 žlice ulja ili s malo slatkog vrhnja, pa premažite preko žute kreme.

Izmiksajte šlag s 120 ml mlijeka pa pola dodajte u preostalu žutu kremu i dodajte orahe ili lješnjake i nasjeckanu mliječnu čokoladu. Premažite preko sloja čokolade. Prelijte preostalim šlagom i ukrasite po želji.

Ohladite u hladnjaku, najbolje preko noći, i uživajte u savršenoj kremastoj poslastici!