Ljubitelje kremastih kolača oduševit će ovaj raskošan i bogat kolač. Rimljanka ima pet slojeva od čokolade i orašastih plodova. Isprobajte recept ovog vikenda i oduševite ukućane i goste.
Recept za tortu rimljanka
Sastojci za koru:
5 bjelanjaka
7 žlica šećera
5 žlica brašna
prstohvat soli
pola žlice kakaa u prahu
7 žlica mljevenih oraha ili lješnjaka
Za kremu:
700 ml mlijeka
5 žumanjaka
5 žlica šećera
2 pudinga od vanilije
200 g margarina
50 g šećera u prahu
100 g šlaga okusa vanilije
120 ml mlijeka
150 g čokolade za kuhanje
100 g mliječne čokolade
7 žlica mljevenih ili sjeckanih oraha ili lješnjaka
Priprema:
Umutite bjelanjke postepeno dodavajući šećer i sol pa dodajte ostale sastojke, promiješajte. Pecite 20 minuta na 180 stupnjeva.
Od mlijeka odvojite oko 50 ml, a ostatak zagrijte. Umutite žumanjke i šećer pa dodajte prašak za puding i odvojite 50 ml mlijeka. Sve dobro izmiješajte da nema grudica te ukuhajte u prokuhalo mlijeko dok se ne zgusne. Ostavite da se potpuno ohladi.
Margarin posebno umutite sa šećerom u prahu i dodajte u ohlađenu kremu koju ste prije toga također malo umutili mikserom i sve zajedno dobro izmiksajte. Ohlađenu ispečenu koru premažite trećinom kreme.
Ostatak kreme podijelite na dva dijela. U jednu stavite 150 g čokolade koju ste otopili s 3 žlice ulja ili s malo slatkog vrhnja, pa premažite preko žute kreme.
Izmiksajte šlag s 120 ml mlijeka pa pola dodajte u preostalu žutu kremu i dodajte orahe ili lješnjake i nasjeckanu mliječnu čokoladu. Premažite preko sloja čokolade. Prelijte preostalim šlagom i ukrasite po želji.
Ohladite u hladnjaku, najbolje preko noći, i uživajte u savršenoj kremastoj poslastici!
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice