Jedna od najljepših torti dolaze iz Skandinavije. Radi se o norveškoj torti s višnjama posutoj listićima badema. Priprema nije toliko komplicirana kao kod većine torti, a svaki zalogaj topi se ustima. 

Recept za norvešku tortu 

Sastojci:

Za kore:

120 g maslaca
100 g šećera
1 žličica vanilin šećera
4 žumanjka
1/5 šalice mlijeka
160 g brašna
1 žličica praška za pecivo

Recept za norvešku tortu s višnjama
Shutterstock 

Za kremu:

4 bjelanjka
150 g šećera
1/2 žlice soka od limuna
50 g listića badema

Za nadjev od višanja:

300 g krem ​​sira
200 g slatkog vrhnja
30 g šećera
100 g višanja

Priprema:

Izmiksajte šećer i omekšali maslac. Dodajte jedan po jedan žumanjak, izmiksajte, dodajte mlijeko i ponovno izmiksajte. Pomiješajte brašno s praškom za pecivo pa ga prosijte i dodajte u smjesu za kore. Spojite lopaticom, pa smjesu za kolač izlijte u dva odvojena pleha obložena papirom za pečenje i poravnajte.

U bjelanjke dodajte šećer, istucite pa dodajte limunov sok i nastavite miksati dok ne dobijete čvrsti snijeg. Na kore premažite jednake količine nadjeva. Na nadjevu žličicom radite male valove, pa pospite listićima badema. Kore za tortu pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 20 minuta. Kad su se malo prohladile skinite papir za pečenje, a jednu koru prebacite u veći pleh.

Pomiješajte krem ​​sir i slatko vrhnje, dodajte šećer i izmiksajte. Pola količine kreme ravnomjerno rasporedite po kori, dodajte višnje, pa nanesite ostatak smjese. Prekrijte drugom korom. Poslužite nakon što se ohladi u hladnjaku.