TRADICIONALNA OREHNJAČA: Štrudla od mekanog dizanog tijesta punjena sočnim nadjevom od oraha

Pripremite se za obiteljska druženja.

Shutterstock

Kolači od dizanog tijesta u prošlosti su imali posebno mjesto na stolovima naših baka. Nijedan svečani događaj nije mogao proći bez orahnjače ili orehnjače i makovnjače, štrudli od dizanog tijesta punjenih sočnim nadjevima od oraha i maka. Posebno su se pripremale u vrijeme blagdana, a jesenski mjeseci u nama bude taj osjećaj za tradicionalne kolače. Pripremite se za obiteljska druženja i napravite orehnjaču po ovom receptu, a isto tijesto možete koristiti i za makovnjaču.

Sastojci:

Za tijesto:

  • 600 g glatkog brašna
  • pola kockice svježeg kvasca
  • 300 ml toplog mlijeka
  • 100 g šećera
  • 100 g svinjske masti (možete zamijeniti uljem ili maslacem)
  • 1 jaje
  • ribana korica limuna

Za nadjev od oraha:

  • 200 g mljevenih oraha
  • 100 ml vrućeg mlijeka
  • 50 g šećera
  • žlica ruma
Shutterstock 

Priprema:

U mlakom mlijeku razmrvite kvasac i dodajte šećer. Ostavite da se aktivira 10 minuta. Dodajte ga u brašno pomiješano s ostalim sastojcima i zamijesite tijesto. Pokrijte kuglu tijesta krpom i ostavite da se udvostruči.

Pomiješajte sve sastojke za nadjev. Tijesto razvaljajte i rasporedite nadjev zarolajte u oblik štrudle. Stavite na pleh ili u kalup obložen papirom za pečenje. Pokrijte krpom i ostavite da se dižu na toplom još oko pola sata prije pečenja.

Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 45 minuta.