Kolači od dizanog tijesta u prošlosti su često bili na stolovima u nedjelju, a pogotovo u vrijeme svih važnih blagdana. Buhtle su se pripremale čak i češće nego makovnjača i orehnjača.

Donosimo recept za mekane buhtle s čokoladom, pomalo zaboravljene slastice koja svakako zaslužuje da je isprobate. Odlično pašu za doručak uz čašu mlijeka ili za popodnevni slatki zalogaj uz kavu.

Recept za buhtle

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 10 g suhog kvasca
  • 200 ml toplog mlijeka
  • 1 jaje
  • 100 g šećera
  • 100 ml ulja
  • 8 g praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • tamna čokolada
Tijesto za buhtle
Shutterstock 

Priprema:

U toplo mlijeko dodajte suhi kvasac i miješajte dok se potpuno ne otopi. U zdjeli pomiješajte jedno cijelo jaje, šećer, prašak za pecivo i ulje i sve dobro promiješajte. Polako dodajte kvasac i sve miješajte dok se dobro ne sjedini. Postupno dodajte brašno i umijesite tijesto. Malo premijesite rukama da bude glatko pa poklopite i ostavite da se digne, oko sat vremena.

Tijesto treba biti prozračno pa ga ponovno promijesite. Podijelite na 10 jednakih kuglica i u svaku stavite kockicu-dvije čokolade i zatvorite na dnu. Poredajte u tepsiju koju ste malo posuli brašnom. Prije pečenja premažite ih žumanjkom. Pokrijte ih krpom i ostavite tako 20 minuta. Pecite na 180 C oko 25 minuta do pola sata.

Postupak pripreme pogledajte u videu: