Rožata je tradicionalna dalmatinska slastica. Po svom sastavu i načinu pripreme ne razlikuje se previše od talijanskog creme caramela, francuskog creme brulea ili španjolskog flana.
Sastojci:
500 ml mlijeka
6jaja
6 žlica šećera
2 vrećice vanilin šećera
naribana korica limuna
par kapi likera od latica ruže
200 gšećera za karamel
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 150 stupnjeva.
Ulijte mlijeko u lonac srednje veličine te dodajte šećer i vanilin šećer. Stavite lonac na srednje jaku vatru, kuhajte do vrenja uz povremeno miješanje i maknite s vatre da se ohladi. Izmiksajte jaja i pomiješajte ih s ohlađenim mlijekom, koricom limuna i par kapi likera od ruže.
Uspijte šećer u široku tavu i stavite da se zagrijava na srednje jakoj vatri. Rastopite ga do faze karameliziranja, ali pazite da ne zagori. Karamelu pažljivo razlijte po stijenkama posude u kojoj će se peći rožata (možete koristiti jedan veći kalup ili više manjih kalupa) te pustite da se ohladi.
Smjesu za rožatu ulijte u posudu s karamelom i stavite u veći lim s vodom, tj. vodenu kupelj. Rožatu pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 45 minuta.
Oprezno izvadite rožatu i vodenu kupelj iz pećnice i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Zatim kalup s rožatom prebacite u frižider i ostavite da se hladi 4 sata, najbolje preko noći. Dobro ohlađenu rožatu tankim nožićem odvojite od stijenke posude u kojoj se pekla. Na posudu stavite tanjur, pritisnite i okrenite. Ukoliko vam rožata ne sklizne iz posude lupite je po dnu posude. Za kraj, pokapajte s još par kapi likera i poslužite!