SOČNI KOLAČ S DUNJAMA I ORASIMA: Mirisna jesenska poslastica sa starinskim voćem priprema se vrlo jednostavno

Dunje su se nekada čuvale na ormarima zbog predivnog mirisa.

Shutterstock

Mnogi na spomen dunje pomisle na predivan miris koji se širio iz soba kod baka i prabaka koje se nisu koristile tijekom dana jer se nije grijalo u njima, a u kućama se najviše okupljalo u kuhinji uz peć. Dunja je jesensko voće intenzivnog mirisa i tvrde kore, izgledom nešto između jabuke i kruške, a danas je pomalo zaboravljeno. Od ovog starinskog voća najčešće se priprema džem ili kompot, ali zašto ga ne biste iskoristili i u kolačima?

Isprobajte jednostavan kolač s dunjama, orasima i grožđicama čija priprema je vrlo jednostavna.

Recept za kolač s dunjama i orasima

Sastojci:

3 jaja

150 g šećera

80 ml ulja

200 g kiselog mlijeka

korica limuna

200 g brašna

1 prašak za pecivo

100 g mljevenih oraha

100 g grožđica

Shutterstock 

Priprema:

Izmiksajte jaja sa šećerom, dodajte brašno i prašak za pecivo, limunovu koricu, ulje, kiselo mlijeko i sve dobro promiješajte. Dunje operite, ogulite, narežite na kockice, ocijedite i ohladite. Pleh obložite papirom za pečenje pa izlijte pola tijesta i ravnomjerno rasporedite. U orahe dodajte malo šećera i malo mlijeka. Preko tijesta poredajte dunje pa orahe i grožđice. 

Izlijte ostatak tijesta i poravnajte. Odozgo možete posuti malo sjeckanih oraha za ukras.

Pecite na 200°C oko 45-50 min. Ohladite i narežite.

 Izvor: Bakina kuhinja