Mnogi na spomen dunje pomisle na predivan miris koji se širio iz soba kod baka i prabaka koje se nisu koristile tijekom dana jer se nije grijalo u njima, a u kućama se najviše okupljalo u kuhinji uz peć. Dunja je jesensko voće intenzivnog mirisa i tvrde kore, izgledom nešto između jabuke i kruške, a danas je pomalo zaboravljeno. Od ovog starinskog voća najčešće se priprema džem ili kompot, ali zašto ga ne biste iskoristili i u kolačima?
Isprobajte jednostavan kolač s dunjama, orasima i grožđicama čija priprema je vrlo jednostavna.
Recept za kolač s dunjama i orasima
Sastojci:
3 jaja
150 g šećera
80 ml ulja
200 g kiselog mlijeka
korica limuna
200 g brašna
1 prašak za pecivo
100 g mljevenih oraha
100 g grožđica
Priprema:
Izmiksajte jaja sa šećerom, dodajte brašno i prašak za pecivo, limunovu koricu, ulje, kiselo mlijeko i sve dobro promiješajte. Dunje operite, ogulite, narežite na kockice, ocijedite i ohladite. Pleh obložite papirom za pečenje pa izlijte pola tijesta i ravnomjerno rasporedite. U orahe dodajte malo šećera i malo mlijeka. Preko tijesta poredajte dunje pa orahe i grožđice.
Izlijte ostatak tijesta i poravnajte. Odozgo možete posuti malo sjeckanih oraha za ukras.
Pecite na 200°C oko 45-50 min. Ohladite i narežite.
Izvor: Bakina kuhinja