Još jedan starinski kremasti kolač s biskvitom od oraha i čokolade i lisnatim tijestom koji su mnogi obožavali u djetinjstvu u narodu zovu juliška, Jelin kolač, Juliš, julka ili juli pita. Ovaj tradicionalni kolač priprema se od jednostavnih namirnica i lako se priprema.

Recept za juli pitu 

Sastojci:

1 pakiranje lisnatog tijesta

Za biskvit:

  • 6 jaja
  • 200 g šećera
  • 4 žlice kakaa ili 100 g otopljene čokolade
  • 80 g mljevenih oraha
  • 2 žlice brašna
  • 1 vanilin šećer

Za kremu:

  • 600 ml mlijeka
  • 200 g šećera
  • 3 žlice brašna
  • 3 žlice gustina
  • 250 g margarina
  • 1 vanilin šećer

Priprema:

Lisnato tijesto razvaljajte, izbockajte vilicom i pecite oko 10 minuta na 180 stupnjeva.

Za biskvit otopite čokoladu na pari i odvojite žumanjke i bjelanjke. Bjelanjke istucite sa šećerom i vanilin šećerom. Posebno umutite žumanjke, dodajte otopljenu čokoladu, orahe i brašno. Smjesu lagano umiješajte u bjelanjke.

Ovako pripremljeno tijesto izlijte u kalup na jednu pečenu koru lisnatog tijesta. Pecite oko 20-30 minuta na 180 stupnjeva.

U malo mlijeka pomiješajte brašno, gustin, šećer i vanilin šećer, a ostatak mlijeka zakuhajte. Kad prokuha dodajte smjesu i nastavite kuhati dok se ne zgusne. Ohladite kremu pa umiješajte margarin. Na pečeni biskvit izlijte kremu i prekrijte drugim slojem pečenog lisnatog tijesta.