STARINSKI KOLAČ DAMEN KAPRIC: Recept za kremastu slasticu koja se priprema brzo, a okus i miris su neodoljivi

Damen kapric je starinski kolač koji se ranije često pravio na ovim prostorima.

Shutterstock

Kolač neobičnog imena Damen ili Damin kapric priprema se od '60-ih godina prošlog stoljeća, a u slobodnom prijevodu znači "damine mušice" ili "ženske želje". Sastoji se od biskvita, pekmeza i šlaga, ali može se razlikovati u izgledu ovisno o željama i ukusu onoga tko ga priprema. Na vrhu kolača može biti šlag, ali i mljeveni orasi i šećer u prahu.

Sastojci:

6 žumanjaka
6 žlica šećera
250 g margarina, maslaca ili 10 žlica ulja
4 žlice mlijeka
1 prašak za pecivo
10 žlica brašna

Za premazivanje i posipanje:

5 žlica pekmeza od marelice
100 g mljevenih oraha

Za nadjev:

6 bjelanjaka
9 žlica šećera

Priprema:

Žumanjke izmiksajte s šećerom pa dodajte ulje, mlijeko i brašno pa sve kratko izmiksajte. Dobivenu smjesu izlijte u pouljenu i pobrašnjenu tepsiju, pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 12-15 min.

Istucite pjenasti snijeg od bjelanjaka, dodajte šećer i istucite u čvrsti snijeg.

Izvadite tepsiju iz pećnice, pa smanjite temperaturu na 150 °C. Koru namažite pekmezom, pospite polovicom mljevenih oraha, namažite šam i poravnajte. Rasporedite preostale orahe, pa vratite u pećnicu da se prosuše i pecite još dvadesetak minuta. Kolač režite kad se ohladi.