SACHER TORTA - SOČNA I SLASNA: Najdraža čokoladna slastica neodoljivog okusa koji nas oduševljava više od 200 godina

Donosimo vam recept za mnogima najdržu čokoladnu slasticu, popularnu "Sachericu".

waldemar-H1F-IZ2frCY-unsplash

Sacher torta omiljena je narudžba u bečkim kavanama još od prve polovice 19. stoljeća. Ova jednostavna torta sastoji se od tamnog biskvita, sloja pekmeza od marelice i čokolade te se obično servira sa žlicom tučenog vrhnja.

Jedino po čemu se ovaj recept razlikuje od originalnog je bademovo brašno, koje je odličan dodatak, ali nije nužno. Vrijedi spomenuti i kako se torta treba dobro ohladiti prije rezanja. Budite strpljivi!

Sastojci za biskvit:

150 g čokolade (50 % kakaa)
6 jaja
120 g glatkog brašna
60 g bademovog brašna
¼ žličice soli
170 g maslaca sobne temperature
200 g šećera
Ostali sastojci:

300 g pekmeza od marelice
2 žlice ruma
100 g šećera u prahu
250 g čokolade (50 % kakaa)
120 ml vode

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Dobro namastite okrugli kalup promjera 22 centimetara i obložite dno papirom za pečenje.
Rastopite čokoladu i ostavite da se hladi dok pripremate biskvit. Bjelanjke odvojite od žumanjaka pa ih istucite u čvrsti snijeg.
U drugoj posudi pomiješajte glatko brašno s bademovim i dodajte sol.

U zasebnoj posudi miksajte maslac i šećer. Postepeno dodajte žumanjke i miksajte dok ne dobijete pjenastu smjesu. Dodajte čokoladu i miješajte dok se sastojci ne sjedine. Dodajte i brašno pa kratko miksajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Postepeno dodajte snijeg od bjelanjaka te ga lagano umiješajte sa špatulom.

Shutterstock 

Prebacite u pripremljeni kalup te lagano zagladite vrh. Pecite 40 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu biskvita ne izađe suha. Pustite da se biskvit hladi 30 minuta, a potom skinite obruč i pričekajte da se biskvit u potpunosti ohladi. Preokrenite tortu na tanjur i maknite papir za pečenje. Pomoću noža ili konca narežite biskvit na tri jednaka tanka biskvita.

U pekmez dodajte rum ili žlicu do dvije vode i kratko zagrijte na laganoj vatri. Biskvit stavite na rešetku, a ispod rešetke papir za pečenje. Prvi sloj premažite pekmezom i poklopite s drugim koji isto premažete i poklopite sa zadnjim slojem. Ostatak pekmeza pomiješajte sa žlicom vode te premažite tortu sa svih strana. Koristite kist kako bi lakše premazali površinu torte i rubove. Stavite tortu u hladnjak na 20 minuta, a za to vrijeme pripremite glazuru.

Čokoladu razlomite na manje komade ili je usitnite nožem. Na pari otopite šećer u vodi pa dodajte usitnjenu čokoladu i miješajte dok ne dobijete glatku teksturu. Ako vam se glazura čini pregusta, dodajte još žlicu do dvije vruće vode. Pričekajte par minuta da glazura ne bude vruća, a zatim ju izlijte preko torte. Prebacite tortu u hladnjak i pustite da odstoji preko noći. Narežite i po želji servirajte s tučenim vrhnjem.