Linzer torta (njemački Linzertorte) je аustrijskа tortа specifičnog izgleda s rešetkom od tijesta na vrhu. Ime je dobila po grаdu Linzu u Austriji, a punjena je pekmezom, slično kao i najpoznatiji prhki kolačići istog imena - linzeri. Ova torta nastala je na temelju najstarijeg recepta na svijetu, ali za njeno porijeklo vežu se razne legende. 

Dugo se najstarijim pisanim receptom smatrao dokument iz 1696. godine koji se nalazi u knjižnici (Landesbibliothek) u Beču, ali 2005. Waltraud Faißner, ravnateljica knjižnice "Landesmuseum" i autorica knjige "Kako napraviti Linzer tortu" (Wie mann die Linzer Dortten macht) pronašla je u Veroni još stariji recept iz 1653. godine.

No ovakva torta kakvu danas znamo nastala je kad je slastičar Johann Konrad Vogel 1822. doselio u Linz i od poznatog punjenja "Linzer Masse" osmislio Linzer tortu. 1850. austrijski putnik Franz Holzlhuber navodno je Linzer tortu donio u Milwaukee, odakle se recept za ovu deliciju brzo proširio Amerikom. Međutim torta sličnog oblika vuče korijene još iz starog Egipta.

Recept za linzer tortu

Sastojci:

250 g omekšalog maslaca

250 g mljevenih badema

250 g brašna

250 g šećera

1 velika žlica kakaa

1 vanilin šećer

1 jaje

mljeveni cimet

mljeveni klinčić

200 ml marmelade

Starinski recept za linzer tortu
Shutterstock 

Priprema:

Zamijesite prhko tijesto i 3/4 tijesta stavite u okrugli pleh za tortu. Preko tijesta rasporedite marmeladu i razvucite ravnomjerno.

Od preostalog tijesta napravite trakice, posložite ih na marmeladu i oblikujte ukrasnu rešetku. 

Pecite na 180°C oko 60 minuta. Nakon dvadesetak minuta provjerite da kolač ne potamni previše. Pečen kolač ohladite na rešetki.

Kolač ostavite zamotan u foliji da odstoji barem jedan dan, da se razvije pravi ukus.