TORTA OPERA: Naučite pripremati korak po korak francusku slasticu koja je savršena kombinacija čokolade, kave i badema

Francuski kolač u slojevima predivno izgleda, a okus je božanstven.

Shutterstock

Počinje sezona pipreme blagdanskih kolača i keksa, ali ako već ovog vikenda imate neku proslavu ili ste u potrazi za raskošnom tortom, morate isprobati recept za francuski klasik - tortu opera.

Opera torta je kolač koji se poslužuje u obliku pravokutnika, ali mnogi je rade u okruglom kalupu. Priprema se od biskvita s bademima, natopljenog sirupom od kave, čokoladnog ganachea i kreme od kave u slojevima. Prekrivena je glazurom od tamne čokolade i ukrašena zlatnim listićima.

Dvije velike francuske slastičarske kuće dugo su se borile za porijeklo. Gaston Lenôtre, osnivač Maison Lenôtre je 1960-ih tvrdio da ju je osmislio. S druge strane, Maison Dalloyau tvrdi da je kolač zapravo osmislio Cyriaque Gavillon 1955., a njegova supruga, Andrée Gavillon smislila ime "Opera" u znak poštovanja prema Operi Garnier u Parizu.

Tko god da ju je izmislio, torta je božanstvena, okusom i izgledom te vam donosimo vodič korak po korak kako je pripremiti.

Sastojci za biskvit:

70 g brašna

45 g maslaca

6 jaja

6 bjelanjaka

30 g šećera

225 g mljevenih blanširanih badema

225 g šećera u prahu

Za sirup:

1,25 dl vode

80 g šećera

1½ žlica instant kave

Shutterstock 

Za kremu:

60 ml vode

100 g šećera

200 g maslaca

1 jaje

1 žumanjak

2 žlice instant kave

2 žlice vrele vode

Za ganache:

250 g tamne čokolade

1,25 dl punomasnog mlijeka

60 ml slatkog vrhnja

60 g maslaca

Za glazuru:

150 g čokolade za kuhanje

115 g maslaca

Shutterstock 

Priprema:

Za biskvite zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Dva pleha (30x40 cm) obložite papirom za pečenje. Istucite jedan po jedan snijeg pa dodajte šećer i mutite dok ne postane čvrst. U drugoj posudi mutiti bademe, šećer u prahu i jaja na srednjoj brzini oko 3 minute da se dobije pjenasta smjesa. Dodajte brašno i tucite na najmanjoj brzini samo dok se ne uklopi u smjesu.

Zatim kuhačom pažljivo umiješajte snijeg od bjelanjaka, a potom i otopljeni maslac. Smjesu podijeliti u dva pleha i poravnati površinu. Pecite 5-7 minuta – biskvit mora biti svijetlo smeđ. Izvadite iz pećnice, prekrijte papirom za pečenje i pažljivo preokrenite da skinete papir za pečenje. Okrenite papir i čistom stranom prekrijte biskvit. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Za sirup pomiješajte sve sastojke u loncu i zakuhajte. Ostaviti da se ohladi.

Za kremu otopite instant kavu u vrućoj vodi. Prokuhajte šećer i vodu i miješajte dok se šećer ne otopi. Zatim nastavite kuhati bez miješanja dok sirup ne provrije. Jaje i žumanjak mutiti dok masa ne postane svijetla i pjenasta. Zatim muteći na najmanjoj brzini dodajte sirup u tankom mlazu. Zatim pojačajte brzinu na srednju i tucite još 5 minuta da se smjesa zgusne. Omekšali maslac istucite špatulom i dodajte u smjesu 2 žlice odjednom, muteći na srednjoj brzini. Na kraju pojačati brzinu i tući dok se krema ne zgusne i postane svilenkasta. Dodajte kavu, pa stavite u hladnjak na 20 minuta – dok se krema ne zgusne dovoljno za punjenje biskvita. Često ga promiješajte.

Za ganache izlomite čokoladu u zdjelu. Mlijeko i vrhnje zagrijati do vrenja i preliti preko čokolade. Pustiti da odstoji minut pa dobro promiješati da se sva čokolada otopi i masa postane glatka i sjajna. Maslac tucite dok ne postane kremast pa ga 2-3 puta umiješajte u ganache. Staviti u hladnjak na 20ak minuta - dok se ne stvrdne za nadjev, ali svakih 5 minuta promiješajte.

 Izvor: Lepa i srećna