Nekada su kolači s orasima bili najpopularnije slastice, posebice u kontinentalnoj Hrvatskoj. Od štrudla od dizanog tijesta do raskošnih kremastih torti s biskvitom bogatim orasima, a upravo takvu tortu obožavao je iJosip Broz Tito čiji omiljeni kolač nosi njegovo ime.Orasi i čokolada kombinacija su i utorti koja je dobila ime po najvećoj estradnoj zvijezdi bivše države - Lepoj Breni.
Kad nemate vremena za pripremu kompliciranih torti ili orehnjače, isprobajte recept s YouTube kanala Domaći recepti, za kremaste kocke s orasima kakve se više ne pripremaju.
Sastojci za koru:
- 200 g mljevenih oraha
- 10 bjelanjaka
- 10 žlica šećera
- 4 žlice brašna
- 10 g praška za pecivo
Krema:
- 200 g mljevenih oraha
- 10 žumanjaka
- 150 g šećera
- 250 g margarina ili maslaca
- 600 ml mlijeka
- 100 g brašna
Priprema:
Bjelanjke sa šećerom istucite u čvrst i čvrst snijeg. Ulijte u podmazanu tepsiju. Pecite 18 do 20 minuta, ovisno o pećnici. Pustite da se ohladi pa pečenu koru prerežite po dužoj strani, da se dobiju dvije manje. Za kremu pomiješajte žumanjke, šećer, brašno i 200 ml hladnog mlijeka. Ostatak mlijeka staviti na vatru da prokuha.
U prokuhano mlijeko ukuhajte žumanjak i miješajte dok se ne zgusne. Preko kreme stavite najlonsku ili foliju ostavite da se ohladi. Ako nadjev istresete iz tepsije u drugu posudu, brže će se ohladiti. Ohlađen puding od žumanjaka izmiksajte. Posebno izmiksajte omekšali margarin ili maslac pa mu u dva navrata dodajte puding od žumanjaka. Kore punite kremom: kora, krema, kora, krema. Ukrasite po želji.
Detaljni postupak pogledajte u videu: