KAKO NAPRAVITI MARCIPAN: Jednostavan recept za desert od badema, odličan za kolače ili kao samostalan zalogaj

Obično se koristi isti udio badema i šećera.

Shutterstock

Marcipan je tvrda slastica od mljevenih badema i šećera. Ovakav desert postojao je još u davna vremena, a još u 15. stoljeću pripremao se od mljevenih badema, šećera i ružine vodice. Lako ga je pripremiti kod kuće, ukusan je kao samostalni zalogaj, a često se koristi u raznim kolačima. Što je veći udio badema, proizvod je bogatiji i skuplji, a u njegovoj pripremi obično se koristi isti udio badema i šećera. No ako vam je takav presladak, stavite manje šećera. U smjesu možete dodati i ekstrakt vanilije.

Sastojci:

400 g badema

400 g šećera u prahu

2 bjelanjka

Priprema:

Bademe kratko blanširajte, ogulite i osušite. Sameljite u blenderu, a moraju biti jako sitno mljeveni. Dodajte šećer i bjelanjke i mijesite smjesu dok ne postane glatka. Svježe pripremljen možete koristiti odmah ili čuvati u hladnjaku, ali ne preporučuje se zamrzavati ga.