Neke od najraskošnijih i najbogatijih torti iz prošlog stoljeća nose imena poznatih filmskih i glazbenih zvijezda, tako je u vrijeme Jugoslavije, čokoladna torta s orasima dobila ime po Lepoj Breni, a najveće zvijezde Hollywooda, prva dječja zvijezda Shirley Temple, kao i jedna od najvećih legendi starog Hollywooda, Greta Garbo, koja je bila najpopularnija filmska zvijezda u 1930-ima, imaju svoje torte.
Ovaj recept za kremastu tortu Greta Garbo objavljivao se u starim časopisima, a mi smo ga pronašli.
Sastojci:
12 bjelanjaka
12 žlica šećera
4 žlice brašna
300 mljevenih oraha
Prva krema:
120 g šećera
50 g maslaca ili margarina
Druga krema:
120 g čokolade
120 g putera ili margarina
Treća krema:
12 žumanjaka
8 žlica šećera
1 dcl mlijeka
2 vanilin šećera
250 g maslaca ili margarina
Priprema:
Kore: Bjelanjke i šećer umutite u čvrsti snijeg pa dodajte brašno i mljevene orahe lagano miješajući žlicom. Pecite 1 koru od smjese u velikom plehu na 180 stupnjeva 20 do 25 minuta. Pečenu koru ohladite i podijelite na 3 jednaka dijela.
Prva krema: Šećer stavite na laganu vatru da se otopi i kada porumeni dodajte maslac i miksajte dok ne dobijete glatku karamel smjesu. Ovom vrućom masom tanko premažite kore.
Druga krema: Napravite glazuru od čokolade i maslaca i kada se glazura malo ohladi premažite sve tri kore preko karamele i ostavite da se čokolada stegne.
Treća krema: Žumanjke, šećer i mlijeko kuhati na pari dok se ne zgusne. U ohlađeno dodajte pjenasto umućeni maslac i sve zajedno dobro izmiješajte. Na sve tri pripremljene kore namažite kremu. Ukrasite tortu otopljenom čokoladom.
Detaljnu pripremu pogledajte u videu:
Izvor: Stil Kurir