Josip Broz Tito bio je veliki gurman i ljubitelj domaće hrane i slastica. Čak postoji kolač koji je dobio ime po njemu - Titov kolač ili Titova torta.

Fina kremasta poslastica ukusne kombinacije kreme od čokolade, oraha i kave podsjeća na osamdesete, a slična je i torti koja je dobila ime po najvećoj estradnoj zvijezdi na području bivše Jugoslavije - Lepoj Breni. Recept je bio strogo čuvana tajna u vrijeme bivše države, sada ga možete pripremiti i uživati u okusu nostalgije.

Recept za Titov kolač

Sastojci za biskvit:

4 jaja
200 g šećera
1 vanilin šećer
100 g mljevenih oraha
5 žlica kuhane crne kave
5 punih žlica brašna
1 prašak za pecivo
3 žlice ulja

Recept za kolač koji je Tito obožavao
Shutterstock 

Za prvu kremu:

400 ml mlijeka
5 punih žlica brašna
2 žumanjka

Za drugu kremu:

200 g margarina
10 žlica šećera
1 vanilin šećer
100 g otopljene čokolade
3 žlice oraha

Priprema:

Odvojite bjelanjke od žumanjaka i bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. Žumanjcima dodajte šećer i izmiksajte. U smjesu sa žumanjcima dodajte ulje, ohlađenu skuhanu kavu, brašno, prašak za pecivo i orahe, sve izmiksajte. Na kraju dodajte snijeg od bjelanjaka. Smjesu za biskvit pecite na 180 stupnjeva oko 30 minuta. U mlijeko dodajte žumanjke i brašno i izmiksajte. Zatim stavite na vatru da lagano prokuha da se napravi puding.

Čokoladu otopite i dodajte margarin. Zatim dodajte šećer, vanilin šećer i orahe, pa sve izmiksajte. Obje kreme sjedinite. Na koru namažite bogat sloj kreme, pa pospite mljevenim orasima i čokoladom.