Torta od sira popularna pod nazivom cheesecake jedan je on najomiljenih jednostavnih kolača na svijetu, a osim verzije koja se peče, postoji i verzija bez pečenja. Kod ovog kolača najbolje je što možete mijenjati sastojke, od vrste voća do čokolade ili Nutelle, a ako ste ljubitelj pravog okusa sira u slastici, donosimo vam i osnovni recept za cheesecake od samo četiri sastojka.
1. Cheesecake s jagodama bez pečenja
Sastojci:
150 g keksa po izboru
1 žlica šećera
120 g maslaca
220 g krem sira, sobne temperature
120 g šećera
300 ml slatkog vrhnja
350 g mascarponea
2 žlice limunovog soka
250 g jagoda
preljev od jagoda
Priprema:
Kekse prebacite u blender ili sjeckalicu i usitnite ih. U posudi pomiješajte kekse, šećer i otopljeni maslac.
Pripremite okrugli kalup promjera 22 centimetra, a dno obložite papirom za pečenje.
Smjesu keksa utisnite u dno kalupa i još centimetar uz rubove. Stavite u zamrzivač na 15 minuta.
U zdjelu dodajte krem sir i šećer pa miksajte na srednjoj brzini tri minute, dok smjesa ne postane pjenasta i glatka.
Očistite metlice od miksera, a zatim u drugoj posudi istucite slatko vrhnje u čvrst šlag. Smanjite brzinu, dodajte mascarpone i miksajte dok se sir i šlag ne sjedine.
Špatulom umiješajte krem sir u smjesu sa šlagom. Postepeno dodajte i sok od limuna. Rasporedite kremu od sira po ohlađenim keksima i stavite u hladnjak preko noći.
Jagode operite i narežite na kolutove.
Neposredno prije serviranja jagode rasporedite po vrhu torte te po želji prelijte preljevom od jagoda.
2. Nutella cheesecake
Sastojci za podlogu:
250 g mljevenog keksa
80 g rastopljenog maslaca
2 žlice Nutelle
3 žlice nasjeckanih pečenih lješnjaka
Sastojci za kremu:
400-500 g krem sira
½ žlice šećera u prahu
350 g Nutelle
Priprema:
Pripremite kalup za tortu promjera 20 cm. Pomiješajte mljevene kekse s 80 g rastopljenog maslaca. Ako primijetite da je smjesa suha, dodajte malo mlijeka ili još malo rastopljenog maslaca. Dobro promiješajte pa polovicu smjese utisnite na dno pripremljenog kalupa. U drugu polovicu dodajte žlicu do dvije Nutelle i nasjeckane pečene lješnjake, promiješajte pa rasporedite po bazičnoj podlozi od keksa. Kalup stavite u hladnjak dok pripremate kremu.
Izmiksajte krem sir sobne temperature s pola žlice šećera u prahu pa dodajte 350 g Nutelle. Kremu ravnomjerno rasporedite po podlozi pa stavite u hladnjak na nekoliko sati. Nemojte žuriti s rezanjem jer bi se podloga mogla mrviti.
3. Čokoladni cheesecake
Sastojci:
200 g mljevenog keksa
1 žlica kakaa
100 g maslaca
Za nadjev:
600 g krem sira ili mascarpone sira
100 g čokolade
Priprema:
Pomiješajte mljeveni keks, prosijani kakao i otopljeni maslac. Zatim dobro promiješajte i utisnite u kalup koji ste obložili papirom za pečenje. Izmiksajte krem sir s otopljenom čokoladom i prelijte preko podloge.
4. Cheesecake s limunom
Sastojci:
230 g Digestive keksa
100 g maslaca
250 g mascarpone sira
600 g krem sira
2 cijela jaja + 2 žumanjka
korica 3 limuna + sok jednog limuna
4 velike žlice brašna
180 g bijelog šećera
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pripremite kalup za tortu promjera 22 ili 24 cm pa ga obložite papirom za pečenje. Kekse sameljite pa ih pomiješajte s otopljenim maslacem. Utisnite smjesu na dno kalupa, a je stavite na hlađenje.
Izmiksajte jaja sa šećerom pa dodajte krem sir i mascarpone te koricu i sok limuna. Na kraju umiješajte brašno i prebacite smjesu u kalup. Pecite 30-40 minuta u zagrijanoj pećnici. Savršeni cheesecake bi se trebao lagano zatresti poput želea u sredini. Razrežite ohlađeni cheesecake na 10 komada pa uz svaku servirajte i žličicu curda od limuna.
5. Cheesecake od samo 4 sastojka
Sastojci:
6 jaja
6 žlica šećera
300 g krem sira
400 ml slatkog vrhnja
Priprema:
Pjenasto izmiksajte jaja i šećer pa dodajte krem sir i miksajte dalje. Zatim ulijte slatko vrhnje i dobro promiješajte. Ulijte u kalup obložen papirom za pečenje i pecite na 200°C oko 25 minuta.