Cheesecake je jedan od najpopularnijih kolača na svijetu, a najjednostavniji recept sastoji se od samo nekoliko sastojaka. No verzije ovog kolača postoje s jogurtom, raznim voćem, najčešće bobičastim, ali i egzotičnim poput cheesecakea s mangom te čokoladni kolači od sira. Japanski cheesecake iznutra je poput soufflea, dok je baskijski cheesecake prozračan poput moussea.
Basque cheesecake ili tarta de quesodolazi iz španjolske Baskije, iz grada San Sebastiána u kojem ga je početkom devedesetih usavršio Santiago Rivera iz restorana La Viña.
Za razliku od klasičnog, nema podlogu te ima prepoznatljivu tamno zapečenu boju površine i sočnu kremastu sredinu. Aroma podsjeća na okus slane karamele ili zaprženog maslaca. Priprema je jednostavna, popis sastojaka je kratak, ali se treba u potpunosti ohladiti prije rezanja pa ga je najbolje pripremiti dan prije posluživanja.
Volite li cheesecake, a tražite nove recepte, probajte kolač s anđeoskim suzama.
Sastojci
900 g krem sira
300 g šećera
6 jaja
500 ml slatkog vrhnja
1/2 žličice soli
1 žličica ekstrakta vanilije
40 g glatkog brašna
Recept za baskijski cheesecake
Izmiksajte
Izmiksajte krem sir sobne temperature sa šećerom u pahuljastu smjesu bez grudica.
Dodajte jaja
Nastavite miksati, dodajte jedno po jedno jaje, a potom i sol, vaniliju i slatko vrhnje. Miksajte dok se svi sastojci ne sjedine.
Umiješajte
Prosijte brašno pa ga lagano, drvenom ili silikonskom žlicom, umiješajte u preostale sastojke.
Ulijte
Ulijte smjesu u kalup za tortu koji ste obložili papirom za pečenje, tako da papir malo strši iznad kalupa.
Pecite
Pecite otprilike sat vremena na 220 stupnjeva, dok cheesecake ne poprimi smeđu boju, poput karamela.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice