Cheesecake je jedan od najpopularnijih kolača na svijetu, a najjednostavniji recept sastoji se od samo nekoliko sastojaka. No verzije ovog kolača postoje s jogurtom, raznim voćem, najčešće bobičastim, ali i egzotičnim poput cheesecakea s mangom te čokoladni kolači od siraJapanski cheesecake iznutra je poput soufflea, dok je baskijski cheesecake prozračan poput moussea.

Basque cheesecake ili tarta de quesodolazi iz španjolske Baskije, iz grada San Sebastiána u kojem ga je početkom devedesetih usavršio Santiago Rivera iz restorana La Viña. 

Za razliku od klasičnog, nema podlogu te ima prepoznatljivu tamno zapečenu boju površine i sočnu kremastu sredinu. Aroma podsjeća na okus slane karamele ili zaprženog maslaca. Priprema je jednostavna, popis sastojaka je kratak, ali se treba u potpunosti ohladiti prije rezanja pa ga je najbolje pripremiti dan prije posluživanja.

Volite li cheesecake, a tražite nove recepte, probajte kolač s anđeoskim suzama.

Sastojci

900 g krem sira
300 g šećera
6 jaja 
500 ml slatkog vrhnja
1/2 žličice soli
1 žličica ekstrakta vanilije
40 g glatkog brašna

Recept za baskijski cheesecake

10:22
Korak 1

Izmiksajte

Izmiksajte krem sir sobne temperature sa šećerom u pahuljastu smjesu bez grudica.

10:24
Korak 2

Dodajte jaja

Nastavite miksati, dodajte jedno po jedno jaje, a potom i sol, vaniliju i slatko vrhnje. Miksajte dok se svi sastojci ne sjedine.

10:25
Korak 3

Umiješajte

Prosijte brašno pa ga lagano, drvenom ili silikonskom žlicom, umiješajte u preostale sastojke.

Recept za baskijski cheesecake - izvana karameliziran, a iznutra kremast
Shutterstock 

10:25
Korak 4

Ulijte

Ulijte smjesu u kalup za tortu koji ste obložili papirom za pečenje, tako da papir malo strši iznad kalupa.

10:26
Korak 5

Pecite

Pecite otprilike sat vremena na 220 stupnjeva, dok cheesecake ne poprimi smeđu boju, poput karamela.