Käsekuchen je tradicionalni njemački kolač od sira, sličan cheesecakeu. U originalnom receptu priprema se sa sirom quarkom koji možete zamijeniti svježim sirom. Quark je svježi sir s visokim udjelom proteina, niskim udjelom mliječne masti i ugljikohidrata. Ukrasiti ga možete voćem po izboru, a sa sirom se dobro slaže bobičasto voće.
Sastojci:
- 200 g maslaca
- 225 g kristal šećera
- 6 jaja
- 225 g brašna
- 4 šalice svježeg sira
- 1 vrećica vanilin šećera
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 1 žlica soka limuna
- 1 vrećica pudinga od vanilije
- za serviranje - šlag i voće po želji
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 190 stupnjeva, okrugli kalup namažite maslacem. Na dno staviti krug od papira za pečenje, da se kolač ne lijepi.
Umutite maslac, jedno jaje i 80 grama šećera. Smjesu utisnite u dno kalupa i pokušajte je rasporediti i po stijenkama kalupa kako bi kolač dobio hrskavu koricu.
Nadjev napravite od ostalih sastojaka - prvo mikserom pjenasto umutite preostali maslac i šećer. Jaja razdvojiti na žumanjke i bjelanjke, pa prvo žumanjke jedno za drugim dodavati u nadjev. Prije dodavanja sljedećeg jajeta dobro umutite nadjev. Kad ste dodali sva jaja pažljivo umiješajte sir. Zatim u nadjev dodajte vanilin šećer, ekstrakt vanilije i limunov sok, a na kraju prašak za puding.
Bjelanjke tucite mikserom oko pet do sedam minuta, dok ne dobijete čvrsti snijeg. Spatulom ga pažljivo umiješajte u žuti nadjev, prelijte preko tijesta u kalupu i poravnajte.
Stavite kolač u pećnicu i pecite sat vremena. Zatim isključite pećnicu, otvorite vrata i ostavite kasekuchen u vrućoj pećnici još desetak minuta.
Pustite da se kasekuchen ohladi na sobnu temperaturu, a zatim poslužite sa šlagom i svježim voćem po izboru.
Izvor: Stvar Ukusa