Trešnje je slatko voće koje raste na stablu, koristi se u mnogim kolačima i desertima. Bogate su vitaminom C, a smanjuju rizik oboljenja od srčannih bolesti. Sezona im traje od lipnja do kolovoza, a već polako dolaze i na naše tržnice.
U nastavku vam donosimo tradicionalni recept za kukuruznu zlevanku sa sočnim trešnjama.
Sastojci korišteni za recept mjere se pomoću šalice od cca 150 ml (mala šalica za kavu).
Sastojci:
- 2 šalice šećera
- 3 jaja
- 2 šalice ulja
- 3 alice mlijeka
- 3 šalice kukuruznog brašna
- 3 šalice oštrog brašna
- 1 prašak za pecivo
- malo soli
- 150 g trešanja (očišćenih)
Priprema:
Zamutite jaja i šećer u posebnoj posudi, zatim dodajte ostale sastojke. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Izlijte smjesu u namašćen ili nauljen lim za pečenje. Stavite u pećnicu na 5 minuta da se lagano zapeče, izvadite iz pećnice. Dodajte na vrh trešnje te stavite još na 25 minuta da se ispeče. Prilikom serviranja kolač možete posipati šećerom u prahu.
Čačkalicom možete provjeriti je li kolač gotov.