Zlevanka je tradicionalno jelo u sjevernim dijelovima Hrvatske poput Međimurja i Zagorja. Nekada se smatrala sirotinjskim jelom jer se priprema od namirnica koje je imalo svako kućanstvo, a danas je ukusna za doručak, večeru ili zalogajčić nakon ručka i to poslužena s vrhnjem.

Za običnu zlevanku dovoljno vam je pšenično glatko brašno, jaja, mlijeko, a kukuruzna zlevanka još je ukusnija jer se priprema s kukuruznim brašnom.

Sastojci

  • 500 g kukuruznog brašna
  • 1 l mlijeko 
  • 3 jaja
  • 100 g šećera
  • 200 g kiselog vrhnja
  • malo soli

Recept za zlevanku

10:26
Korak 1

Izmiksajte

Izmiksajte jaja sa šećerom i mlijekom.

10:41
Korak 2

Dodajte suhe sastojke

U smjesu dodajte brašno i izmiksajte.

Kako napraviti kukuruznu zlevanku
Shutterstock 

10:42
Korak 3

Pokapajte kiselo vrhnje

Izlijte smjesu u namašćen ili nauljen lim za pečenje. Žlicom dodajte kiselo vrhnje, pokapajte po smjesi.

10:43
Korak 4

Pecite

Stavite u pećnicu i pecite na 180 stupnjeva oko pola sata.