Zlevanka je tradicionalno jelo u sjevernim dijelovima Hrvatske poput Međimurja i Zagorja. Nekada se smatrala sirotinjskim jelom jer se priprema od namirnica koje je imalo svako kućanstvo, a danas je ukusna za doručak, večeru ili zalogajčić nakon ručka i to poslužena s vrhnjem.
Za običnu zlevanku dovoljno vam je pšenično glatko brašno, jaja, mlijeko, a kukuruzna zlevanka još je ukusnija jer se priprema s kukuruznim brašnom.
Sastojci
- 500 g kukuruznog brašna
- 1 l mlijeko
- 3 jaja
- 100 g šećera
- 200 g kiselog vrhnja
- malo soli
Recept za zlevanku
Izmiksajte
Izmiksajte jaja sa šećerom i mlijekom.
Dodajte suhe sastojke
U smjesu dodajte brašno i izmiksajte.
Pokapajte kiselo vrhnje
Izlijte smjesu u namašćen ili nauljen lim za pečenje. Žlicom dodajte kiselo vrhnje, pokapajte po smjesi.
Pecite
Stavite u pećnicu i pecite na 180 stupnjeva oko pola sata.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice