Kukuruzna pogača ili proja bilo je često sirotinjsko jelo. Priprema se od jednostavnih i jeftinih namirnica, ali obično se jede s jogurtom ili mlijekom. Ovaj zalogaj može biti i sladak, samo mu dodajte pekmez ili marmeladu s okusom po želji.
Sastojci:
3 jaja
1 šalica (od 2,5 dl) šećera
1 šalica kukuruzne krupice
1 šalica pšeničnog brašna
1 šalica ulja
1 šalica mlijeka
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
nekoliko žlica pekmeza od šljiva (ili okus po želji)
Priprema:
Izmiksajte jaja i šećer, dodajte ostale sastojke i sve dobro promiješajte. Smjesu izlijte u podmazan i pobrašnjen pleh i pecite na 180 stupnjeva. Nakon 5 minuta izvadite kolač iz pećnice i na njega stavite po žličicu pekmeza u razmaku od cca 2 do 3 cm pa ga vratite u pećnicu i nastavite peći do kraja. Pečen kolač pospite šećerom u prahu.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice