Omiljeni prilog u mnogim kuhinjama, kukuruznikruh, posebno je uvriježen u hrvatsku tradiconalnu kuhinju. Sa svojom zemljanom aromom i sočnom teksturom idealan je dodatak uz razna jela, pogotovo na žlicu. Donosimo vam tradicionalni recept za kukuruzni kruh baš kakav je i vama baka radila.
Sastojci:
- 300 g kukuruznog brašna
- 500 g bijelog brašna
- 2 vrećice suhog kvasca
- 400 ml vrele vode
- 10 g soli
- prstohvat šećera
Priprema:
Kukuruzno brašno prelijte kipućom vodom i dobro promiješajte. Ostavite poklopljeno dok se ne ohladi pa dodajte ostale sastojke i zamijesite tijesto. Pokrijte i ostavite da se udvostruči. Nakon tog vremena ponovno premijesite, oblikujte štrucu ili pogaču, pa stavite u duboki kalup za pečenje ili vatrostalnu zdjelu. Gornju stranu malo zarezati oštrim nožem pa staviti u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i peći oko 40 minuta. Kad je gotovo izvadite iz zdjele i ostavite na rešetku da se ohladi da ne zagori.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice