Omiljeni prilog u mnogim kuhinjama, kukuruznikruh, posebno je uvriježen u hrvatsku tradiconalnu kuhinju. Sa svojom zemljanom aromom i sočnom teksturom idealan je dodatak uz razna jela, pogotovo na žlicu. Donosimo vam tradicionalni recept za kukuruzni kruh baš kakav je i vama baka radila. 

shutterstock_1091502968.jpg
Shutterstock 

Sastojci:

  • 300 g kukuruznog brašna
  • 500 g bijelog brašna
  • 2 vrećice suhog kvasca
  • 400 ml vrele vode
  • 10 g soli
  • prstohvat šećera

Priprema:

Kukuruzno brašno prelijte kipućom vodom i dobro promiješajte. Ostavite poklopljeno dok se ne ohladi pa dodajte ostale sastojke i zamijesite tijesto. Pokrijte i ostavite da se udvostruči. Nakon tog vremena ponovno premijesite, oblikujte štrucu ili pogaču, pa stavite u duboki kalup za pečenje ili vatrostalnu zdjelu. Gornju stranu malo zarezati oštrim nožem pa staviti u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i peći oko 40 minuta. Kad je gotovo izvadite iz zdjele i ostavite na rešetku da se ohladi da ne zagori.