Starinski recept: Sočna švicarska rolada zapravo nije iz Švicarske

Rolada s pekmezom naziv je dobila slučajno, a recept se prenosi s koljena na koljeno.

Shutterstock

Švicarska rolada je desert od mekog biskvita koji u sebi sadrži pekmez kao punjenje. Možete ga pripremati u raznim kombinacijama, a najpoznatija je s pekmezom od jagoda.

Zanimljivo, švicarska rolada zapravo ne potječe iz Švicarske, nego iz Britanije, ali je tako prozvana u starim kuharicama još iz 19. stoljeću, pa se to ime naslijedilo sve do danas. 

Sastojci:

  • otopljeni maslac
  • 4 jaja
  • 125 g šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 75 g glatkog brašna
  • šećer u prahu
  • 100 g pekmez od jagode

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180°C. Uzmite kalup veličine 24x30 cm i premažite ga otopljenim maslacem i obložite papriom za pečenje. Mikserom izmiksajte 4 žumanjka, šećer i vaniliju zdjeli. Koristite čiste mutilice za miksanje bjeljanjaka u drugoj zdjeli dok ne dobijete snijeg. Umiješajte u smjesu žutanjke, prosijte preko brašna i metalnom žlicom nježno miješajte dok se ne sjedini. 

Ulijte u pripremljenu tepsiju i ecite u pećnici 15 minuta. Pokrijte papirom za pečenje, a zatim vlažnom kuhinjskom krpom i ostavite 30 minuta sa strane da se ohladi. 

Komad papira za pečenje pospite šećerom u prahu. Uklonite kuhinjsku krpu i papir, i stranu na kojoj nije bila krpa premažite pekmezom. Počnite od kraćeg ruba koristeći papir za pečenje kao pomoć. Čvrsto smotajte biskvit i zamotajte ga papirom za pečenje. Ostavite sa strane 30 minuta da se stegne. Pospite šećerom u prahu i narežite na kriške. 

Izvor: taste