Iskoristite sezonu kad još ima najukusnijeg bobičastog voća - borovnica i napravite domaći džem. Ovaj recept poseban je po tome što ima jedan poseban sastojak, a to je čokolada. Kombinacija slatko-kiselkastih borovnica i gorke tamne čokolade oduševit će ljubitelje domaćih namaza, a savršeno paše uz palačinke ili namazan na kruh za doručak.
Sastojci:
- 1 kg borovnica
- 150 g tamne čokolade 85% kakaa
- sok jedne limete ili pola limuna
Priprema:
Operite borovnice i kuhajte ih na srednjoj vatri, a dok omekšaju izgnječite ih.
Iscijedite sok iz limete ili limuna i dodajte ga borovnicama.
Kuhajte postupno miješajući dok se borovnice ne raspadnu. Nakon toga ostavite smjesu da lagano kuha još 10-ak minuta, a ovisno o duljini kuhanja pekmez će biti gušći ili rjeđi.
U skuhanu smjesu nakon 12-15 minuta dodajte nasjeckanu tamnu čokoladu. Izmiješajte i rasporedite u sterilizirane staklenke. Kad se ohladi pospremite u hladnjak.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice