Napoleon torta ili torta 1000 listića, kolač je od lisnatih kora i lagane kreme s aromom vanilije. Ovaj desert je izvedenica od francuskog specijaliteta Mille-feuillea. Točno podrijetlo joj se ne zna, ali se njome obilježava godišnjica ruske pobjede protiv Napoleona 1812. Sigurni smo da će vam se svidjeti ova jednostavna i sočna torta.
Sastojci:
- 4 žumanjka
- 200 g šećera
- 4 žlice brašna
- 800 ml mlijeka
- 1/2 žlice ekstrakta vanilije
- 115 g maslaca
- 500 ml vrhnja za šlag
- 2 pakiranja lisnatog tijesta
Priprema:
U zdjeli izmisksajte jaja i šećer, umiješajte brašno u jaja, zatim umiješajte 120 ml mlijeka. Dodajte preostalo mlijeko u lonac i pustite da kuha, ali pazite da ne zakipi.
Mlijeko polako ulijevajte u smjesu od jaja uz stalno miješanje pjenjačom.
Prebacite kremu u isti lonaci stavite natrag na plamenik i zagrijavajte na srednje niskoj temperaturi. Neprestano miješajte dok se krema ne zgusne. Uklonite kremu s vatre i stavite plastičnu foliju na vrh kreme kako se ne bi stvorila korica. Neka se potpuno ohladi.
Lisnato stavite na pobrašnjenu podlogu i odrežite na veličinu 30x40. Listove stavite u tepsiju i izbockajte vilicom. Zagrijte pećnicu na 200°C i stavite peć listove 20 minuta ili dok ne porumene.
Nakon što se krema ohladi dodajte omekašli maslac, ali samo 2 žlice odjednom uz miješanje između. Na kraju dodajte vaniliju i šlag, izmikasti samo da se sjedini krema.
Podijelite kremu na 5 slojeva i odvojite zadnju koru sa strane, koju ćete kasnije izmrviti kao dekoraciju. Slažite kolač tako da prvo stavite koru lisnatog pa kremu, ostavite dodatno kreme kojom ćete premazati cjielu tortu, a mrvice od izmrvljene kore posipajte po vrhu.
Izvor: Simplyhomecooked