Karnevalsko vrijeme već je počelo, a u našim krajevima najpopularnije slastice zasigurno su krafne, a slijede ih fritule, kroštule i slična pržena slatka tijesta. Na YouTube kanal Preppy Kitchen pronašli smo recept za francuski karnevalski kolačić naziva palmiers. 

Radi se o slastici za koju vam treba samo lisnato tijesto i šećer, a u ovom receptu možete koristiti kupovno lisnato tijesto. Ako želite pravu domaću slasticu, saznajte kako sami možete napraviti lisnato tijesto. Pripremljeno tijesto za palmiers možete i zamrznuti pa rezati oblike i peći kad poželite. Takožđer, za ovaj kolačić možete koristiti i cimet ili neke druge začine sa ili umjesto šećera. 

Sastojci

pakiranje lisnato tijesto

50 g šećer

Kako pripremiti palmiers

9:57
Korak 1

Izvadite lisnato tijesto

Lisnato tijesto izvadite i ostavite na stolu nekoliko sati. Ono mora biti hladno, ali ne zamrznuto.

10:00
Korak 2

Razvaljajte tijesto

Malo šećera posipajte po radnoj površini. Razvaljajte lisnato tijesto na šećer i posipajte još šećera gore. Razvaljajte tijesto i zarolajte oblik tanke štruce kao u videu. 

10:10
Korak 3

Zamrznite 

Zamrznite na 30 minuta, nikako duže jer će tijesto biti pretvrdo. 

10:12
Korak 4

Pecite

Režite oblike, posložite ih na pleh obložen papirom za čenje. Pecite 8 do 10 minuta na 200 stupnjeva dok se šećer ne počne karamelizirati, a zatim ih pažljivo okrenite i pecite još 4 do 5 minuta dok kolačići ne dobiju zlatnu boju. 

Francuski karnevalski kolačić palmiers od samo 2 sastojka
Shutterstock