Pastéis de Nata portugalsko je slatko pecivo od lisnatog tijesta punjeno kremom od žumanjaka. Slično kao i pão de ló, portugalski biskvitni kolač od nekoliko osnovnih sastojaka te kao i svi portugalski kolači, bogati su jajima.
S YouTube kanala One day One recipe prenosimo recept za Pasteis de Nata, portugalsko pecivo od kupovnog lisnatog tijesta punjeno kremom od jaja.
Sastojci
1 lisnato tijesto
Za sirup:
- 180 g šećera
- 125 ml vode
- 1 štapić cimeta
- 1 limun
Za kremu:
- 100 g brašna
- 4 žumanjka
- 300 ml hladnog mlijeka
Recept za portugalski Pasteis de Nata
Pripremite lisnato
Lisnato tijesto odmrznite i zarolajte. Prerežite na 12 jednakih dijelova. Pripremite plitke posudice ili kalup za muffine. Premažite ih maslacem, pa tijesto utisnite unutra.
Postupak pogledajte u videu:
Kuhajte sirup
U lonac ulijte vodu i šećer, pa dodajte štapić cimeta. Nakon toga dodajte limunovu koricu, samo pazite da na njoj nema bijelog dijela. Kuhajte dok ne zavrije i dok se šećer ne rastopi. Uklonite koru limuna i cimet.
Pomiješajte
Brašno promiješajte s 50 ml mlijeka da nema grudica. Preostalih 250 ml mlijeka ulijte u lonac i kuhajte dok ne proključa pa ga postupno ulijevajte u zdjelu s brašnom. Sve dobro promiješajte.
Kuhajte kremu
Nakon toga postepeno ulijevajte sirup i sve vrijeme miješajte. Na kraju dodajte žumanjak, pa vratite štednjak i kuhajte na laganoj vatri dok se krema ne zgusne uz stalno miješanje.
Pecite
Lisnato tijesto napunite nadjevom od žumanjaka i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 250°C oko 15 minuta.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice