Pastéis de Nata portugalsko je slatko pecivo od lisnatog tijesta punjeno kremom od žumanjaka. Slično kao i pão de ló, portugalski biskvitni kolač od nekoliko osnovnih sastojaka te kao i svi portugalski kolači, bogati su jajima.

S YouTube kanala One day One recipe prenosimo recept za Pasteis de Nata, portugalsko pecivo od kupovnog lisnatog tijesta punjeno kremom od jaja. 

KAKO NAPRAVITI LISNATO TIJESTO: Za najfinije domaće kolače i peciva, a sastojke već imate kod kuće i možete ga zamrznuti

Sastojci

1 lisnato tijesto

Za sirup:

  • 180 g šećera
  • 125 ml vode
  • 1 štapić cimeta
  • 1 limun

Za kremu:

  • 100 g brašna
  • 4 žumanjka
  • 300 ml hladnog mlijeka

Recept za portugalski Pasteis de Nata

14:31
Korak 1

Pripremite lisnato

Lisnato tijesto odmrznite i zarolajte. Prerežite na 12 jednakih dijelova. Pripremite plitke posudice ili kalup za muffine. Premažite ih maslacem, pa tijesto utisnite unutra.

Postupak pogledajte u videu:

14:35
Korak 2

Kuhajte sirup

U lonac ulijte vodu i šećer, pa dodajte štapić cimeta. Nakon toga dodajte limunovu koricu, samo pazite da na njoj nema bijelog dijela. Kuhajte dok ne zavrije i dok se šećer ne rastopi. Uklonite koru limuna i cimet.

14:35
Korak 3

Pomiješajte

Brašno promiješajte s 50 ml mlijeka da nema grudica. Preostalih 250 ml mlijeka ulijte u lonac i kuhajte dok ne proključa pa ga postupno ulijevajte u zdjelu s brašnom. Sve dobro promiješajte.

Pasteis de Nata portugalsko je pecivo od lisnatog tijesta punjeno kremom od jaja
Shutterstock 

14:36
Korak 4

Kuhajte kremu

Nakon toga postepeno ulijevajte sirup i sve vrijeme miješajte. Na kraju dodajte žumanjak, pa vratite štednjak i kuhajte na laganoj vatri dok se krema ne zgusne uz stalno miješanje.

14:36
Korak 5

Pecite

Lisnato tijesto napunite nadjevom od žumanjaka i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 250°C oko 15 minuta.