Paradižot ili šnenokle na francuski način

Probajte tradicionalni specijalitet od jaja na malo drugačiji način

Shutterstock

Iles flottantes poznata je francuska slastica u kojoj su jaja glavna namjernica. Kuhani oblačići meringue u kremi od vanilije na pravi zalogaj će vas vratiti u djetinjstvo. 

Svojim okusom i izgledom podsjećaju na hrvatski tradicionalni desert šnenokle ili paradižot

Razlika paradižota od šnenokla i Iles flottantes je u tome što paradižot sadrži još i kekse i čokoladu. 

Sastojci:

  • 6 bjelanjaka
  • 180 g šećera
  • 200 g šećer
  • 500 ml mlijeka
  • 1 mahuna vanilije
  • 6 žumanjaka
  • 100 g šećera

Priprema:

U lonac zakuhajte mlijeko s vanilija mahunom. Uklonite s vatre, poklopite i ostavite 10 minuta da se hladi.

Pjenjačom umutite žumanjke s 80 g šećera dok ne postanu gusti i kremasti. Mlijeko ponovno zakuhajte i ulijte u smjesu žumanjaka uz neprestano miješanje. 

Lonac s mlijekom vratite na laganoj vatri uz stalno mliješanje dok se krema malo ne zgusne. Nmojte se regrijavati jer će se krema raspršiti. Procijedite kroz cjedilo u čistu zdjelu, bacite mahune vanilije. Kušajte i prilagodite slatkoću dodatnim šećerom, ako želite, a zatim prekrijte papirom za pečenje koji dodiruje površinu kako se ne bi stvorila kožica. Stavite na stranu.

Bjelanjke izmiksajte dok ne postane poput snijega, zatim dodajte šećer u 3-4 dodavanja, dobro miksajte između dodavanja. Nastavite miksati dok bjelanjak ne postane čvrst.

U tavu stavite vodu s 2 žlice šećera, da lagno kuha. Veliku žlicu umočite u vodu, a zatim zagrabite u smjesu od bjelanjaka i stavite da se kuha. Nakon 2-3 minute preokrenite sa se ispeče s obje strane. Kuhajte dok ne potrošite cijelu smjesu, kuhane izvadite iz vode i pričekajte da se ocijede. 

Poslužite u malu zdjelicu s preljevom od karamele na vrhu ili dodatak po izboru. 

 Izvor: delicious.