Iles flottantes poznata je francuska slastica u kojoj su jaja glavna namjernica. Kuhani oblačići meringue u kremi od vanilije na pravi zalogaj će vas vratiti u djetinjstvo.
Svojim okusom i izgledom podsjećaju na hrvatski tradicionalni desert šnenokle ili paradižot.
Razlika paradižota od šnenokla i Iles flottantes je u tome što paradižot sadrži još i kekse i čokoladu.
Sastojci:
- 6 bjelanjaka
- 180 g šećera
- 200 g šećer
- 500 ml mlijeka
- 1 mahuna vanilije
- 6 žumanjaka
- 100 g šećera
Priprema:
U lonac zakuhajte mlijeko s vanilija mahunom. Uklonite s vatre, poklopite i ostavite 10 minuta da se hladi.
Pjenjačom umutite žumanjke s 80 g šećera dok ne postanu gusti i kremasti. Mlijeko ponovno zakuhajte i ulijte u smjesu žumanjaka uz neprestano miješanje.
Lonac s mlijekom vratite na laganoj vatri uz stalno mliješanje dok se krema malo ne zgusne. Nmojte se regrijavati jer će se krema raspršiti. Procijedite kroz cjedilo u čistu zdjelu, bacite mahune vanilije. Kušajte i prilagodite slatkoću dodatnim šećerom, ako želite, a zatim prekrijte papirom za pečenje koji dodiruje površinu kako se ne bi stvorila kožica. Stavite na stranu.
Bjelanjke izmiksajte dok ne postane poput snijega, zatim dodajte šećer u 3-4 dodavanja, dobro miksajte između dodavanja. Nastavite miksati dok bjelanjak ne postane čvrst.
U tavu stavite vodu s 2 žlice šećera, da lagno kuha. Veliku žlicu umočite u vodu, a zatim zagrabite u smjesu od bjelanjaka i stavite da se kuha. Nakon 2-3 minute preokrenite sa se ispeče s obje strane. Kuhajte dok ne potrošite cijelu smjesu, kuhane izvadite iz vode i pričekajte da se ocijede.
Poslužite u malu zdjelicu s preljevom od karamele na vrhu ili dodatak po izboru.
Izvor: delicious.