Šnenokle ili paradižot jedan je od najpopularnijih deserata u gotovo svim krajevima naše zemlje, a obavezno su ga pripremale bake svojim unucima tijekom prošlog stoljeća. Glavni sastojci ove pjenaste slastice su jaja i mlijeko, a najukusnija je kada se dobro ohladi. Isprobajte recept koji uspijeva i početnicima i prisjetite se okusa i mirisa djetinjstva.
Sastojci:
- 1 litra mlijeka
- 1 vanilin šećer
- 9 žlica šećera
- 5 jaja
- 2-3 žlice brašna
Priprema:
U 1 litru mlijeka stavite vanilin šećer i 3 žlice šećera i pustite da lagano kuha na laganoj vatri. Istucite čvrsti snijeg od 5 bjelanjaka s 2 žlice šećera pa ga grabite žlicom i ubacujte u vruće mlijeko. Sačekajte malo, okrenite bjelanjke na drugu stranu i kad nabubre izvadite ih. Sve to traje oko minutu-dvije.
Kada sve bjelanjke stavite u posudu, na dnu posude će ostati malo mlijeka koje su bjelanjci pustili pa ga treba ocijediti. Žumanjke umutite s 4 žlice šećera i 2-3 žlice brašna. Polako ih dodajte u mlijeko i kuhajte 6,7 minuta dok se ne dobije lijepa glatka krema. Možete na kraju umutiti mikserom. Žutu kremu prelijte preko bjelanjaka.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice