Ledeni vjetar poznati hrvatski kolač koji se rado jede na svim slavljima, najčešće u proljeće zbog sezone jagoda koji su neizostavni sastojak ove torte. Kolač je osmislila gospođa Snježana Farkaš, rođena u Bjelovaru. Kaže da je recept osmislila 1996., a kada su ga ostali probali bili su oduševljeni. Na nagovor bližnjih svoj recept je postala redakciji Gorskog lista koji objavljuje recept 1997. godine u knjizi "Moji najbolji kolači", piše Klikni.hr.

Originalan recept za ledeni vjetar

Sastojci:

Bijela kora:

  • 9 bjelanjaka
  • 30 dag šećera
  • 1 jušna žlica jabučnog octa

Krema:

  • 9 žumanjaka
  • 4 žlice šećera
  • 4 žlice oštrog brašna
  • 2,5 dl mlijeka
  • 3 vanilin šećera
  • 1 margarin
  • 2 slatka vrhnja
  • banane. jagode, kivi
  • limunov sok
shutterstock_264191045.jpg
Shutterstock 

Priprema:

Istucite čvrst snijeg od bjelanjaka, dodaj šećer i žlicu jabučnog octa. Dobro istucite. Namastite veliki lim za pečenje, lim prekrite aluminijskom folijom koju trebate također namastiti i pobrašniti. Pecite 1 sat na 150°C dok kora ne poprimi nježno žućkastu boju. Ohlađenu koru lagano odvojite od aluminijske folije i prerežite u 3 jednaka dijela.

Za pripremu kreme žumanjke istucite sa šećerom, dodajte brašna, mlijeko i vanili šećer. Lagano kuhajte da se zgusne. U ohlađenu kremu dodajte margarin i izradite pjenastu smjesu. Posebno u drugu posudu istucite slatko vrhnje.

Na dno stavite jednu koru i premažite ju kremom, a na kremu poslagajte banane narezanih na kolutiće i sve prekrijte trećinom čvrstog šlaga. Sloj banana nakapajte limunovim sokom da ne bi potamnile. Stavite iduću koru i ponovite postupak, s tim da su drugo voće na ploškice narezane jagode, a treće kivi.

Cijeli kolač premažite čvrsto tučenim slatkim vrhnjem i poslužite rashlađeno.