Bezvremenska jednostavna Caprese torta idealna je za sve prilike

Jednostavna talijanska čokoladna torta ime je dobila po poznatom otoku Capri

Shutterstock

Za sve ljubitelje čokoladnih torta, pripremili smo recept za tradicionalni talijanski čokoladni kolač. Caprese torta dobila je ime po talijanskom otoku Capri, a legenda kaže da je nastala slučajno kad je kuhar Carmine Di Fiore 1920. zaboravio staviti brašno u desert koji je pripremao za tri američka gosta.

Sastojci:

  • 260 g maslaca
  • 350 g badema
  • 200 g šećera
  • 7 jaja
  • 125 ml amaretta
  • šećeru u prahu
  • sladoled od vanilije

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva, podmažite podlogu i strane kalupa za tortu promjera 24,5 cm dodatnim maslacem. Podlogu obložiti papirom za pečenje. Dodajte blanširane badem u blender i miksajte dok ne dobijete grube mrvice.

Otopite čokoladu u zdjeli iznad lonca s kipučom vodom. Ostavite sa strane da se malo ohladi. Stavite maslac i šećer u zdjelu i miksajte. Dodajte žumanjke i mljevene bademe te miješajte dok se ne spoji. Dodajte otopljenu čokoladu i amaretto i promiješajte da se spoji.

U posebnu posudu stavite bjelanjke i mikserom istucite snijeg. Nježno umiješajte u čokoladnu smjesu. Ulijte u pripremljeni kalup, pecite 50 minuta. Odložite sa strane da se ohladi. Stavite na tanjur i pospite šećerom u prahu. Preporučamo da tortu poslužite uz sladoled.