Pokojna kraljica Elizabeta II obožavala je čokoladnu tortu. Svake godine za proslavu njenog rođendana, 21. travnja, posluživala se uvijek ista torta, ona koja se priprema po receptu nasljeđenom od kraljice Viktorije, od kraljici omiljene tamne čokolade. Ukrašena je bila jednostavnim natpisom "Happy Birthday", odnosno "Sretan rođendan".
Volite li deserte kraljevskog izgleda, odaberite neku od snježno bijelih slastica.
Sastojci
Za biskvit:
- 6 žutanjaka
- 2 jaja
- 115 g šećera
- 55 g brašna
- 30 g tamnog kakao praha
- 55 g maslaca
Za kremu:
- 450 g slatkog vrhnja
- 454 g tamne čokolade
Recept za najdražu tortu kraljice Elizabete II
Otopite
Najmanje šest sati prije pečenja torte pripremite kremu za nadjev i to tako da otopite polovicu količine čokolade, 227 grama.
Zakuhajte
Zakuhajte 225 g slatkoh vrhnja koje potom prelijte preko čokolade. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu koju potom odložite u hladnjak.
Zagrijte
Na vatri zagrijte tavu s vodom u koju će vam stati posuda za miksanje. Zagrijte vodu do vrenja. U posudu za miksanje dodajte jaja, žumanjke i šećer. Dobro promiješajte.
Miksajte
Posudu stavite u vruću vodu te miksajte dok se smjesa ne zagrije. Prosijte brašno i kakao. Miksajte smjesu s jajima sve dok se ne udvostruči.
Promiješajte
Dodajte maslac i brašno pomiješano s kakaom. Sve dobro promiješajte pa smjesu prebacite u kalup za pečenje.
Pecite
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Pripremite kalup za tortu promjera 20 cm tako da ga obložite papirom za pečenje. Papir namastite s malo maslaca. Pecite 20 minuta ili do trenutka u kojem se biskvit na pritisak vraća. Izbadite iz pećnice, ostavite da se ohladi.
Otopite
Za to vrijeme otopite ostatak čokolade. Zagrijte do vrenja ostatak slatkog vrhnja. Prelijte vrhnje preko otopljene čokolade te sve dobro promiješajte. Ostavite da se ohladi.
Nadjenite
Pečeni biskvit razrežite na tri dijela. Kremom nadjenite slojeve biskvita. Višak kreme dofajte u toplu, netom otopljenu čokoladu s vrhnjem. Dobro promiješajte. Tortu prelijte s čokoladnim preljevom.
Ohladite
Ostavite da se ohladi oko dva sata. Dekorirajte po želji prije posluživanja.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice