Pokojna kraljica Elizabeta II obožavala je čokoladnu tortu. Svake godine za proslavu njenog rođendana, 21. travnja, posluživala se uvijek ista torta, ona koja se priprema po receptu nasljeđenom od kraljice Viktorije, od kraljici omiljene tamne čokolade. Ukrašena je bila jednostavnim natpisom "Happy Birthday", odnosno "Sretan rođendan".

Volite li deserte kraljevskog izgleda, odaberite neku od snježno bijelih slastica.

Sastojci

Za biskvit:

  • 6 žutanjaka
  • 2 jaja
  • 115 g šećera
  • 55 g brašna
  • 30 g tamnog kakao praha
  • 55 g maslaca

Za kremu:

  • 450 g slatkog vrhnja
  • 454 g tamne čokolade

Recept za najdražu tortu kraljice Elizabete II

12:03
Korak 1

Otopite

Najmanje šest sati prije pečenja torte pripremite kremu za nadjev i to tako da otopite polovicu količine čokolade, 227 grama.

12:08
Korak 2

Zakuhajte

Zakuhajte 225 g slatkoh vrhnja koje potom prelijte preko čokolade. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu koju potom odložite u hladnjak.

12:09
Korak 3

Zagrijte

Na vatri zagrijte tavu s vodom u koju će vam stati posuda za miksanje. Zagrijte vodu do vrenja. U posudu za miksanje dodajte jaja, žumanjke i šećer. Dobro promiješajte.

12:09
Korak 4

Miksajte

Posudu stavite u vruću vodu te miksajte dok se smjesa ne zagrije. Prosijte brašno i kakao. Miksajte smjesu s jajima sve dok se ne udvostruči.

12:10
Korak 5

Promiješajte

Dodajte maslac i brašno pomiješano s kakaom. Sve dobro promiješajte pa smjesu prebacite u kalup za pečenje.

12:10
Korak 6

Pecite

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Pripremite kalup za tortu promjera 20 cm tako da ga obložite papirom za pečenje. Papir namastite s malo maslaca. Pecite 20 minuta ili do trenutka u kojem se biskvit na pritisak vraća. Izbadite iz pećnice, ostavite da se ohladi.

Čokoladna torta koju je obožavala kraljica Elizabeta II
Shutterstock 

12:10
Korak 7

Otopite

Za to vrijeme otopite ostatak čokolade. Zagrijte do vrenja ostatak slatkog vrhnja. Prelijte vrhnje preko otopljene čokolade te sve dobro promiješajte. Ostavite da se ohladi.

12:11
Korak 8

Nadjenite

Pečeni biskvit razrežite na tri dijela. Kremom nadjenite slojeve biskvita. Višak kreme dofajte u toplu, netom otopljenu čokoladu s vrhnjem. Dobro promiješajte. Tortu prelijte s čokoladnim preljevom.

12:11
Korak 9

Ohladite

Ostavite da se ohladi oko dva sata. Dekorirajte po želji prije posluživanja.