Raskošna Red velvet (crveni baršun) torta poznatija je od crnog baršuna i često se priprema kao desert za Valentinovo zbog svoje crvene boje. U crnu verziju ide kava, dodatak mnogim kolačima i tortama, od najslavnijeg talijanskog deserta tiramisu do starinskih torti s orasima kao što je Titov kolač te francuske torte Opera.
Sastojci:
- 190 g brašna
- 125 g šećera
- 30 g nezaslađenog kakaovog praha
- 1 čajna žličica sode bikarbone
- 1/2 žličice soli
- 125 g mlaćenice
- 65 ml ulja
- 2 velika jaja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 žličica bijelog octa
- 2 žlice crne prehrambene boje
- 65 ml kuhane kave
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 175°C. Okrugli pleh namastiti i pobrašniti. U velikoj zdjeli prosijte zajedno brašno, šećer, kakao prah, sodu bikarbonu i sol. U drugoj zdjeli pomiješajte mlaćenicu, ulje, jaja, vaniliju, ocat i crnu prehrambenu boju.
Postupno umiješajte mokre sastojke u suhe sastojke dok se ne sjedine. Umiješajte kavu. Ulijte tijesto u pripremljenu posudu. Pecite 30-35 minuta. Ostavite kolač da se hladi u kalupu 10 minuta, a zatim ga prebacite na rešetku.